Minus na šinama

Dragana Orlović

Već godinama jedan od najvećih giganata - "Željeznice Republike Srpske" u ozbiljnim je problemima i još ozbiljnijem minusu.

Muke ovog preduzeća su se preplitale i rasplitale iz dana u dan. Od sumnjivih finansijskih transakcija, kršenja prava radnika, nezakonite javne nabavke, pa sve do nezakonitih i zakonitih otpuštanja.

Kako bi se svemu tome stalo na kraj, krajem prošle godine u ovo preduzeće stigli su revizori, koji su dobili pune ruke posla. Vjerovaćemo da su dobro zasukali rukave i da će se prvi objektivni izvještaji vidjeti već na proljeće, kako bi se jasno prikazalo stanje i kako bi se ispravilo i popravilo - što se popraviti može.

A da skrštenih ruku ne sjedi ni rukovodstvo ovog preduzeća, pokazuje već urađeni plan poslovanja za period od 2014. do 2016. godine.

"Željeznice RS" planiraju da u ovoj godini posluju sa većim minusom i sa manje radnika. Jeste da na prvi pogled ovo zvuči obeshrabrujuće (bar kada se pomene ovaj minus), ali ako je vjerovati nadležnima u ovom preduzeću, do povećanja planiranog minusa u poslovanju došlo je zbog zategnutih kamata na ino-kredite, koji moraju da budu plaćeni.

Tvrde da su gubici poslovanja manji, a finansijski gubici veći, što je i rezultiralo povećanjem gubitka. Ipak, ako se dugoročnije gleda, za godinu-dvije, kako ističu i planiraju, poslovaće sa manjim gubicima.

A na koji način će ŽRS poslovati, ostaje da se vidi. Svaka marka koja se pažljivo ne bude utrošila, vremenom će isplivati ili, bolje reći, odvući će na dno ovo preduzeće.

Odgovornost je zbog toga na svima. Od mašinovođa do uprave. Svako nosi svoj dio ponaosob, ali samo zajedničkim snagama može se napraviti pomak u ovom preduzeću. Vozovi "Željeznica Srpske" već dugo putuju sa istim teretom, teškim milione i milione akumuliranog gubitka. Krajnje je vrijeme da izađu sa slijepog kolosijeka, ili da bar za početak "skinu" koji vagon ovog dugogodišnjeg bremena. Jer dosadašnji minus na šinama ne vodi nikuda, do na stanicu zvanu - propast…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana