Minorne kazne

Željka Domazet

BiH je nakon donošenja izmjena Krivičnog zakona, prema kojima su odlazak na strana ratišta, vrbovanje ratnika i organizovanje njihovog odlaska krivično djelo, dočekala da bude izrečena i prva prvostepena presuda na osnovu tih izmjena.

Tako su četvorica državljana ove zemlje osuđeni na ukupno sedam godina zatvora zbog organizovanja odlaska na strana ratišta i pokušaja odlaska u Irak i Siriju, gdje bi se borili u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Svakako da treba pozdraviti to da je Sud BiH konačno počeo da kažnjava one koji ratuju po svijetu u redovima terorista, one koji ih vrbuju ili im pomažu da odu da se bore, s obzirom na to da je riječ o problemu koji veoma dugo traje i naglasiti to da presuda uistinu jeste istorijska.

Ipak, mora se u cijeloj ovoj priči istaći još nekoliko stvari. Prije svega, riječ je o krivičnim djelima za koje sudije u svijetu izriču kaznu i do dvije decenije zatvora za jednu osobu, ali BiH je i ovog puta pokazala da je izuzetak u svakom pogledu pa je najveća kazna bila tri i po godine.

Tako dok najmoćnije sile svijeta Amerika i Rusija pokušavaju da unište Islamsku državu, koja je prijetnja za cijelu planetu, BiH džihadistima izriče kazne koje su na nivou presuda za pljačke neke trafike ili marketa.

Dok se javnost nadala da će prvom presudom za organizovanje, odlazak ili podstrekavanje odlaska na strana ratišta ova zemlja konačno poslati poruku svojim narodima, regionu, Evropi i svijetu da je spremna da se obračuna sa ovom pošasti, ona ironizira i kako tvrde bezbjednosni analitičari, minornim presudama ne sprečava nego podstiče terorizam i borce za Islamsku državu. Jer kazna od nekoliko mjeseci ili godinu zatvora teško da će ih odvratiti u njihovoj namjeri.

Prvom presudom ovakve vrste u BiH, nakon usvajanja zakona, tužilac je prezadovoljan, kao i advokati osuđenih, koji žalbe najavljuju tek reda radi pa je, nema sumnje, i po tome "istorijska". Jer nakon ovog "zadovoljstva" običnom svijetu ne preostaje ništa drugo do da se po ko zna koji put zapita u kakvoj to zemlji živi, šta ga danas-sutra čeka uz ovakve presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana