Ministri protiv privrede

Ma­ri­na Čigoja

Da politički principi i stavovi u BiH dopodne imaju jedno značenje, a od podne drugo, nije nikakva novost.

Kako vjetar duva, tako se okreće i politika, danas na jednu, a sutra na drugu stranu. Bezbroj primjera to dokazuje, a najnoviji je blokada odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu robe iz oblasti obućarske, metalske, hemijske i prehrambene industrije u Savjetu ministara BiH.

Odlukom, koja je na snazi do kraja godine, carinske stope za uvoz repromaterijala, prije svega za obućarsku industriju, ujednačene su sa onima u EU. Nakon što su ministri SDP-a glasali protiv produženja te odluke, carine će za ove proizvode biti vraćene na stari nivo, odnosno biće čak i do pet puta veće nego što su sada. Glasanje protiv beneficija privredi samo je još jedan dokaz da je pojedincima koji su na vlasti u BiH interes njenih građana i privrednika na posljednjem mjestu. Sa punim pravom su svi privrednici digli glas protiv bahatog ponašanja ministara, koji su bez imalo srama doveli u pitanje stotine, a možda čak i hiljade radnih mjesta. Kome je u interesu da domaći proizvođači ostanu bez vrijednih ugovora sa ino-partnerima i da im se na ovaj način zatvore vrata stranih tržišta? Može li imati bilo kakvo opravdanje odluka ministara da dovedu u pitanje makar i samo jedno radno mjesto u zemlji u kojoj je broj nezaposlenih premašio pola miliona? Jasno je kao dan da je politika, potpuno nerazumna i nelogična, politika inata i osvete, ovdje odigrala ključnu ulogu.

Nakon što je SDP doživio potpuni krah na izborima, a zatim i smjenu rukovodstva stranke, odlučio je da se osveti narodu koji mu je uskratio podršku, te da tjera inat onim partijama koje će činiti buduću vlast.  

S obzirom na to da nema rokova do kada se mora formirati novi Savjet ministara BiH, aktuelni ministri iz SDP-a su odlučili da, dok još mogu, stvore probleme koje će ostaviti drugim partijama da ih rješavaju. Ovakvim postupkom njihovi ministri su pokazali da im nije cilj bolji život građana, naprotiv.

Vjerujem, ipak, da će u Savjetu ministara preovladati zdrav razum i da će ova odluka biti usvojena do kraja godine, zbog toga što je ona u interesu privrede i radnika, a oni kojima je do političkih prepucavanja neka nađu drugi način za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana