Ministarstvo porodičnih veza

Vedrana Kulaga Simić

Ignorisanje preporuka revizora na nivou BiH je, može se reći, postalo pravilo kod mnogih institucija. Iz godine u godinu ponavljaju se iste greške, a institucije nastavljaju da rade onako kako ne treba, bez ikakvih strahova da bi za to mogli da budu kažnjeni jer su finansijska, moralna i svaka druga disciplina ostale ispred vrata. Kao nepoželjne, nepozvane i nepotrebne.

Nerijetko etiketirane kao mjesta gdje se, kao nekad nedjeljom na ručku, okuplja bliža i dalja rodbina, brojne institucije na bh. nivou su postale sinonimi nepotizma i bezakonja na koji niko ne reaguje, dok na hiljade mladih ljudi svoje diplome ostavljaju na birou i kao Godoa čekaju poziv koji će omogućiti prvi radni dan.

Te probleme i muke nisu, izgleda, osjetili ni bliski srodnici ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića i njegovog pomoćnika za opšte i pravne poslove Zorana Dakića, jer su ispunjavali najvažniji kriterijum - rodbinske veze.  Ponosna vlasnica jednog od mnogobrojnih ugovora o djelu, i to onog koji donosi najveću platu, kćerka je pomoćnika ministra za opšte i pravne poslove. O ministru Ljubiću brigu vode sestrići i sestrične, ugovor o djelu ima i ministrov prevodilac, a platu dobija zahvaljujući tome što ostali u ministarstvu rade njen posao. Ona ne dolazi na posao, ali uredno podiže platu. Finansijski konsultant - penzioner sa platom od 2.600 KM, ali sposoban da na platnu listu budžeta doda svoju sestričnu i to bez dana radnog staža u struci. I tako se, unedogled, širi nepotizam i to u tolikoj mjeri da bi ovaj resor pri Savjetu ministara mogao da promijeni i naziv u ministarstvo nepotizma ili za rodbinske veze, uz ambicije da postane i porodična firma na terenu poreskih obveznika u BiH.

Za sada je, može se reći, prihvatilište za one koji su bliski vrhu resora, koji ništa ne rade, a dobijaju platu. Za one koji su, po rođenju pod srećnom zvijezdom, ispunili kriterijum najvažniji od svih. Jedno je sigurno. Nepotizam je zavladao, a da niko to ne pokušava da spriječi, dok na hiljade izbjeglica i dalje čekaju kroz nad glavom.

Gdje su tu ljudska prava i kako to nadležni rade svoj posao, bar onaj koji im se formalno nalazi u opisu radnog mjesta?

Ipak, najtužnije od svega je to što ovaj resor nije usamljen u ovoj priči o svakodnevnom "nedjeljnom ručku". Takvih je mnogo, a onih koji bi se usudili da prekinu običaj veoma malo. Tome se mora stati u kraj. Neko mora da bude imenovan i da postane primjer kako se ne smije i to što prije.***

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana