Ministarsko zapošljavanje

Goran Maunaga

Ministarstvo civilnih poslova BiH rekorder je po broju novozaposlenih službenika u institucijama BiH u ovom mandatu.

Otkako je na čelu Ministarstva Adil Osmanović zaposleno ih je čak 11, a uskoro bi trebalo da ih bude primljeno još tri.

Od tih 14 koji ili već jesu ili tek treba da budu zaposleni, devet je državnih, a pet službenika imenovanih na mandatni period koji će, do kraja tog perioda, takođe završiti kao državni službenici u nekom od sektora.

Jer po nepisanom pravilu i uhodanoj praksi, svi ministrovi ljudi dovedeni u njegov kabinet na kraju mandatnog perioda karijeru nastavljaju kao državni službenici.

Naravno, putem javnih oglasa raspisanih samo za njih.

Ministarstvo civilnih poslova nosi titulu rekordera i po tome što su skoro svi novozaposleni Bošnjaci, čime je obesmišljena ona prethodna koju je imalo u prošlom mandatu kao ministarstvo najizbalansiranije nacionalne strukture.

Činjenica je i da je ministar Osmanović zaposlio nekoliko svojih rođaka Osmanovića, ali mu se mora priznati da bar vodi računa o entitetskoj zastupljenosti.

Jer navodno je zaposlio samo ljude iz njegovih krajeva, iz Srebrenice i Bratunca, a šuška se da će na posljednjem konkursu biti primljena i jedna doktorka iz Teslića.

To što Osmanović i prema starom i novom propisu potpuno zanemaruje nacionalnu zastupljenost, valjda mu se može jer ima podršku Savjeta ministara čak i kad krši zakone.

A na Ustav i zakone o budžetu i finansiranju institucija BiH Osmanović se oglušio još kad je iz kase BiH bez saglasnosti htio da dijeli plate zaposlenima u Zemaljskom muzeju i drugim institucijama u Sarajevu i imenovao nadzorne odbore institucija kulture čiji status nije riješen.

Ti su potezi spriječeni, ali, nažalost, ne treba očekivati da će iko dići glas protiv novih zapošljavanja po stranačkoj i rodbinskoj liniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana