Ministarski fijasko

Željka Domazet

Da je ministar inostranih poslova Igor Crnadak dodatno srozao ugled ove zemlje i Ministarstva inostranih poslova BiH dokazuje i disciplinski postupak koji je pod njegovom dirigentskom palicom pokrenut i vođen protiv ambasadorke BiH u Hagu Mirsade Čolaković.

Valjda uvjeren da su svi dužni da izvršavaju ono što on naloži, od disciplinskog postupka protiv Čolakovićeve napravio je cirkus, a sjedište Ministarstva bezmalo pretvorio u hašku sudnicu. Mada je i ranije i u samom Ministarstvu, kao i u drugim institucijama, bilo na pretek disciplinskih postupaka, ovaj je bio otvoren za javnost i čak su ga direktno prenosile neke televizijske kuće. Javnost je mogla sa ekrana da vidi sve blamaže onih koji su pokrenuli spor sa Crnatkom na čelu.

Cijela rasprava, koja je trajala sedam časova, nije čak otkrila osnovne stvari. Nije ni utvrđeno ko je i da li je otvorio pismo iz Haga upućeno tadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Dokazi koje je pribavio Crnadak su toliko smiješni da su sve optužbe, a protiv Čolakovićeve ih je bilo više, padale jedna za drugom. Dok je Crnadak putovao po različitim destinacijama obećavajući da će Čolakovićeva biti kažnjena, ugled BiH u svijetu je nezaustavljivo padao. Zbog svega što se moglo vidjeti i čuti tokom postupka logičnije bi bilo da se na optuženičkoj klupi našao sam Crnadak, koji nije uspio dokazati krivicu Čolakovićeve ni po jednom osnovu. Stoga neće biti čudno ukoliko se danas-sutra sam Crnadak nađe na nekoj drugoj optuženičkoj klupi zbog duševnog bola koji je nanio optuženoj.

Ako se ima u vidu da je Ambasada BiH u Hagu pod video-nadzorom, ako je Ministarstvo inostranih poslova takođe pod kamerama, nejasno je da se nije moglo utvrditi da li je otvorena Ivanićeva diplomatska pošta i ko je to učinio. Cijeli ovaj cirkus je još jedan dokaz da BiH nije imala sreće da za ministre inostranih poslova ima visprene i spremne kadrove. Nije čudno stoga da godinama nema zakon o spoljnim poslovima, jer da je zakona i da se vodi računa o karovima, ovi poput Crnatka ne bi mogli ni u širokom luku proći pored Ministarstva inostranih poslova, a kamoli biti na njegovom čelu.

Možda ovaj disciplinski cirkus urazumi one koji odlučuju da konačno u Ministarstvu inostranih poslova bude zaveden red. U protivnom, ova blamaža biće samo jedna u nizu koje su obilježile i obilježavaju rad Ministarstva inostranih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana