Milov krah

Miloš Vasiljević
Milov krah

Milo Đukanović suvereno je vladao Crnom Gorom posljednjih dvadesetak godina na svim nivoima vlasti, dok se nije desio 30. avgust 2020. godine i potpuni zaokret na političkoj mapi te zemlje.

Demokratski front, Demokrate Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića jasno su dali do znanja koaliciji oko DPS-a da više ništa neće biti isto. I nakon toga, bilo je puno preokreta i turbulencija, ali ono što je sigurno, Đukanović je izgubio na jačini. Kulminacija je viđena u nedjelju na lokalnim izborima koji su održani u 14 opština, a sve oči bile su uprte u glavni grad, gdje je, sada već bivši gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković doživio debakl.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović sa koalicionim partnerima formiraće vlast u samo tri opštine, Baru, Plavu i Bijelom Polju, dok su u ostalih 11, gdje su i regionalni centri Kolašin, Budva i Pljevlja, razloga za slavlje imali DF, Demokrate, URA, ali i pokret “Evropa sad”.

Upravo je pomenuti pokret “Evropa sad” najprijatnije iznenađenje lokalnih izbora, a mjesto novog gradonačelnika glavnog grada rezervisano je za Jakova Milatovića, bivšeg ministra ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića. Milatović je stao rame uz rame sa još jednim bivšim ministrom i liderom pokreta Milojkom Spajićem, koji su poslali Milov DPS u političku istoriju.

Đukanoviću je Podgorica okrenula leđa, jer su se on i njegovi stranački poslušnici odrodili od naroda, ali i protiv vrijednosti koje i danas u Njegoševoj Crnoj Gori žive. Obraz, čast i nepokolebljivost ispred, u tom trenutku jačeg, i dalje su prisutni. Izgubio je DPS i na Žabljaku, mjestu koje je oličenje slobode i principijelnosti, gdje se, kako je vladika Amfilohije govorio, desio “narod”. Na litijama po snijegu i na minus 20, ljudi su branili svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, ne razmišljajući o posljedicama, bez straha, koračajući zajedno ka nekim boljim vremenima.

Đukanović je aktuelni predsjednik Crne Gore još godinu dana, a to će mu biti i posljednja funkcija ako se ovako nastavi. Predsjednički izbori u Crnoj Gori su već iduće godine, a vrijeme više nije njegov saveznik. Izgubio je i sve ostale saveznike, autoritet i jačinu u sopstvenoj partiji.

Očigledno glas naroda nije glas za DPS i Mila Đukanovića, ali jeste kazna za sve ono što je radio. Zalagao se da zatre sve sa prefiksom “srpski”, do te granice da zabrani i potpisivanje Temeljnog ugovora SPC sa državom Crnom Gorom. Ipak, i to se desilo, tako da lider DPS-a gubi politički pedigre, ali i gradove u kojima je vladao. Na radost srpskog življa u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana