Milosrdni NATO anđeli

Veljko Zeljković
Milosrdni NATO anđeli

Smisao i cilj postojanja NATO-a jeste da obezbijedi mir i sigurnost u svijetu od raznih zlotvora, ali i da promoviše i radi na zaštiti osnovnih demokratskih načela. To je jedna izuzetna humanitarna organizacija koja vodi računa o civilima i njihovim života, a ako kojim slučajem, ne daj Bože, dođe i do nekakvih slučajnih omaški, to su onda kolaterali.

Ovako ovaj vojni savez predstavljaju njegovi čelnici iako i sami znaju da to i nije baš tako. Štaviše, NATO je sušta suprotnost svemu navedenom. Nakon što je u julu 1991. godine i zvanično raspušten Varšavski pakt, koji je koliko-toliko pravio nekakvu vrstu ravnoteže u svijetu, NATO se, narodski rečeno, raspojasao. Na svojoj koži su to prvo osjetili neposlušni Srbi, na kojima je izveden svojevrsni eksperiment - kako osiromašeni uranijum i u praksi djeluje na ljude i okolinu.

Posljedice vojne akcija ove alijanse na prostorima BiH, simbolično nazvane “Namjerna sila”, izvedene u periodu od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, i danas osjećamo. Četiri godine kasnije, još bezobzirniji čin - NATO je na prostore Srbije izbacio tone i tone bombi sa osiromašenim uranijumom. Ironije li - ova vojna akcija nazvana je “Milosrdni anđeo”. Ovaj “anđeo” doveo je do toga da je Srbija danas druga u svijetu po broju oboljelih od raka, a i BiH je u samom vrhu te crne liste. Nekada su Srbi sa ovih prostora plaćali “danak u krvi”, danas “danak u raku”.

U jednoj od italijanskih klinika u tijelu čovjeka koji je jedno vrijeme boravio na bombardovanom području utvrđeno je prisustvo 500 puta više osiromašenog uranijuma nego što je minimum, ali i prisustvo dvadesetak teških metala, koji izazivaju kancer. Da ne spominjemo da su i podzemni tokovi zagađeni, ali i samo zemljište kontaminirano za vijek vijekova.

Sada se ta ista municija od strane Velike Britanije i Amerike isporučuje Ukrajini, i to - ironije li, kao “humanitarna pomoć”. Nedavno su to uradili i sa zabranjenom kasetnom municijom, istom onom kojom je sijana smrt po Srbiji 1999. I nikad se za sve ovo nisu izvinili iz sjedišta NATO-a, ili iz Vašingtona. Nisu ni pokušali, niti ikada pokazali trunku savjesti i odgovornosti za učinjeno. Štaviše, saopštili su kako ovaj savez ima imunitet za sve počinjene zločine širom svijeta, pa i za “uranijumsko obogaćivanje” prostora Balkana.

Umjesto izvinjenja, sad od BiH, ali i Srbije traže da uđu u ovaj savez. Pri tome navode kako oni nikoga na to ne primoravaju. Ističu da je to stvar dobre volje, a u isto vrijeme se uvode sankcije, zavrću ruke, blokiraju finansijska sredstva i maše štapovima, sa kojih su odavno skinute šargarepe. Baš demokratski, zar ne?! Klasična tragikomedija u režiji “milosrdnih anđela”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana