Milionski poslovi

Vedrana Kulaga Simić

Zajedničke institucije BiH godinama prikupljaju opravdane kritike jer i dalje nisu sve stvari došle na svoja mjesta, nedostaju pravila ponašanja, novac se nemilice troši, a građani, iz čijih džepova se mahom finansiraju, nemaju pretjerane koristi od svega toga.

Stotine i stotine miliona maraka je nepovratno dato za plate, naknade i brojne druge stavke. Nerijetko se dešava da mnogi ne poštuju propise koji su već napisani i usvojeni kako bi se stalo u kraj bahatosti, a još gore je to što ni nakon toliko godina postojanja nedostaju pravila koja su potrebna za bolje planiranje i rad u mnogim sektorima. Višegodišnji kapitalni projekti su samo jedan u nizu.

Milioni i milioni maraka su odobreni za takve projekte. Riječ o nabavci građevina, opreme, radova i drugih stvari koje su godinama neizbježan dio poslovanja institucija BiH, a revizori su nebrojeno puta podvlačili da u tim pričama ima dosta propusta i izgovora bez opravdanja.

Međutim, nije sve crno, ni bijelo. U praksi se uvijek mora računati da će nešto krenuti po zlu ili da će doći do zastoja zbog niza razloga koji se mogu podvesti pod opravdane, ali praksa u BiH je pokazala da ima i nemara i kojekakvih želja koje odudaraju od realnosti.

Drugi višegodišnji problem u ovoj oblasti jeste taj da je nadležnima na tom nivou vlasti trebalo tri godine pa i duže da sastave instrukciju gdje su definisane smjernice za postupanje u projektima na koje ne može biti stavljena tačka u toku jedne fiskalne godine.

Njome je tek sada definisano i šta se tačno podrazumijeva pod projektima tog tipa, u kojim uslovima treba da se konsultuju sa nadređenima i šta ako se desi nepredviđene stvari koje podignu cijenu od prvobitno ugovorene.

I za to je trebalo tri godine i više. A u tom periodu niz kritika postao je samo duži.

Prosto je za nevjerovanje da ni nakon toliko godina pravila ponašanja u različitim, praktičnim situacijama nisu definisana. Jedno je da postoje i da se, u zavisnosti od potreba, ona primjenjuju i tako prilagođavaju, ali ipak treba uvijek imati na umu da je ovo BiH. I da gotovo sve stvari, osim pražnjenja kasa, ide veoma, veoma sporo.

Problemi prilikom realizacije višegodišnjih kapitalnih projekata su jedna karika u nizu poteškoća. Taj lanac se stalno produžava i teško je i zamisliti da bi u skorije vrijeme to moglo da se promjeni na bolje. Iako je prijeka potreba imajući u vidu sliku o BiH, i unutar njenih granica, ali i dalje.

BiH treba još vremena, pod uslovom da postoji politička volja, da se sredi i da krene nekim boljim stazama. Novca, kada se sve sabere i oduzme, imamo, ali su astronomske sume, u poređenju sa životnim standardom, odlazile na pogrešne adrese i u pogrešne ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana