Milionske tužbe

Vedrana Kulaga
Milionske tužbe

Pravobranilaštvo Republike Srpske sve više poprima izgled sudskog šaltera na koji svakodnevno stižu raznorazne tužbe usmjerene protiv Republike Srpske. Većina ih je naravno sa poštanskom markom FBiH.

Odavno je već najavljeno da bi ovako nešto moglo da desi, ali uvijek je bila i ona mrvica nade da će se možda prestati sa raznoraznim politikantskim optužbama i zahtjevima za nadoknadu ratne štete, koji nemaju ama baš nikakvog pravnog utemeljenja.

Za samo tri mjeseca na adresu Pravobranilaštva RS stiglo je više od 3.000 tužbi protiv Republike Srpske iz FBiH, koje se odnose na nadoknadu nematerijalne štete, a procjenjuje se da tužbe premašuju 420 miliona maraka.

Kada se pogledaju ove drakonske brojke, postavlja se logično pitanje, koliko je ovih tužbi zaista pravno utemeljeno i koje uopšte zaslužuju da budu razmatrane? Koliko tužbi je upućeno sa namjerom da se nadoknadi šteta, a koliko da se "osiromaši" druga strana.

Logično je i da se zapitamo radi li se ovdje o dobro smišljenom planu da se Republici Srpskoj na što efikasniji način nanese šteta, počevši od udara na njen budžet. Da li je ovo način da se ekonomski stabilniji dio BiH sroza?

Posljednja veća pošiljka tužbi stigla je početkom prošle sedmice i to iz Osnovnog suda u Sarajevu, koja je "zaokružena" na tri miliona maraka.

Sa nestrpljenjem se iščekuje maj, za kada su najavljena suđenja na osnovu nekih od tužbi koje su adresirane na Srpsku. Odluku o njihovom ishodu donijeće sudovi u FBiH, pa se jasno može konstatovati - kadija te tuži, kadija ti sudi!

S obzirom na to da je BiH država ni na nebu ni na zemlji, ne iznenađuje ni činjenica da je već utvrđeno da podnesene tužbe prate neispravne punomoći pojedinih tužilaca. Naime veliki broj tužbi potpisivalo je jedno lice u ime drugih.

To znači da mnoga lica koja su tužila Srpsku za to uopšte ne znaju i kako je onda moguće reći da su sve tužbe opravdane?

Ovim je sve rečeno: koja je namjera ovakvih dokumenata i sa kojim ciljem se upućuju u Srpsku.

Jasno je da je politički cilj ovih procesa destabilizacija Republike Srpske i samo jedan u nizu pokušaja da se Srpska oslabi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana