"Milionska" administracija

Vedrana Kulaga Simić

Zapošljavanje u javnom sektoru stalno je jedna od top tema u BiH, posebno kada je riječ o zajedničkim institucijama.

Za plate i razne naknade armije zaposlenih godišnje odlazi više od 600 miliona maraka, i to samo na tom nivou vlasti.

Gledajući po tome, imamo toliko novca da bi mogle da nam pozavide i neke daleko veće, razvijenije i uređenije zemlje.

Rukovodilaca, savjetnika, saradnika i drugih radnika, prema posljednjim podacima, u zajedničkim institucijama ima više od 22.100, a neke od institucija su posljednjeg dana juna ove godine imale na platnom spisku više osoba nego što je predviđeno njihovim projekcijama.

Takva slika se ponavlja iz godine u godinu iako mnogi koji drže pod lupom tu oblast uporno ponavljaju da mora biti urađena ozbiljna analiza koja bi trebalo da da podatke o tome koje su institucije potrebne ovoj zemlji i koliko radnika im je potrebno da bi na vrijeme završile zadatke.

Od te ideje, nažalost, teško da će biti išta konkretno, ali će izdaci nastaviti da se gomilaju i sve jače pritišću već nejaka leđa privrede.

Ali o tome, vjerovatno, ni riječ neće doći od onih koji, po ko zna više kojim izgovorima, dovode ljude pod svoj krov, eto čisto da su tu.

Ovolika administracija ovoj zemlji nije potrebna, a posebnu pažnju treba posvetiti upozorenjima da je netransparentno zapošljavanje jedan od "zaštitnih" znakova u kancelarijama, agencijama, ministarstvima i drugim institucijama u BiH. Posljednji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH je pokazao da u sedam od 75 institucija ima više zaposlenih od broja koji stoji u planovima. Iako nadležni navode razloge zbog kojih je to tako, kao i da su neki finansirani od novca iz donacija, sasvim je jasno da je potrebno podvući crtu i vidjeti ko šta i kako radi u zajedničkim institucijama.

Sami revizori su na mnogim adresama zabilježili slučajeve da se za određene poslove angažuju spoljni saradnici iako za obavljanje tih i sličnih poslova već neko redovno prima platu i dolazi na posao.

Odgovornost i transparentnost moraju ići na daleko viši nivo, ne samo u institucijama na nivou BiH, nego u cijelom javnom sektoru. Ipak, neko mora da opravda više od 600 miliona KM za plate i osnovne naknade. I to svake godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana