Milioni za sporove

Marijana Miljić Bjelovuk

Institucija na nivou BiH za izgubljene sudske sporove daju milione maraka poreskih obveznika ove zemlje. I sa tom praksom ne namjeravaju da stanu.

 

Očigledno je da samo iz godine u godinu ovjeravaju i pokazuju da ih nije briga ni za građane niti za njihovo novac. Jer da jeste nešto bi uradili u vezi sa pitanjem preporuka koje su im dali revizori, a koje bi trebalo da poboljšaju stanje po pitanju smanjenja sudskih sporova i izdvajanja miliona za njih.

Nalazi revizora pokazuju da u protekle tri godine niko u nadležnim institucijama nije ni mrdnuo prstom da se smanje sporovi koje dobija "druga strana", a koji koštaju milione maraka.

Na kraju krajeva, upravo su nadležni u tim institucijama odgovorni za donošenje odluka, a za koje se na kraju dokazuje da nisu u skladu sa zakonskim rješenjima. Dakle, pored toga što novac poreskih obveznika ide na njihova enormna primanja, moraju da plaćaju i njihove štetne odluke.

Niko do sada nije kažnjen za to i sigurno i neće. Takvo nešto moguće je samo u BiH, gdje nadležni nikako da se "uhvate za glavu" i bar malo povedu računa o novcu koji pripada svima nama.

Revizorima nisu trebali ni da podnose izvještaje da ništa nisu uradili, jer su oni to znali unaprijed. Njihovi nalazi godinama su identični i prekopirani, kao i sami zaključci.

S druge strane rad nadležnih je takođe ništa drugo nego fotokopija stanja iz ranijih godina.

Dokle će tako, niko ne zna. Niti može da prognozira. Jedno je jasno, tako će biti sve dok se rukovodioci u nadležnim institucijama ne uhvate u koštac sa problemima i ne počnu da vode računa o ishodu odluka koje donose i trošenju miliona na one koje nisu u skladu sa zakonskim rješenjima.

Da je krajnje vrijeme da "mrdnu prstom" i nešto urade svima je, izgleda, jasno osim njima. Oni se, po svemu sudeći,  nalaze u nekom svom svijetu, u kojem vode računa kako što više novca baciti tamo gdje ne treba.

I dok su oni na tim pozicijama, jasno nam je da će ostati ovako kako jeste. Ništa nam drugo ne preostaje nego nada da će ih zamijeniti neko odgovorniji, neko ko će voditi računa o odlukama koje donosi i novcu koji bi trebalo da bude ulagan u privredu i razvoj, a nikako za izgubljene sudske sporove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana