Milioni bačeni u vjetar

Sandra Miletić
Milioni bačeni u vjetar

U pojedinim institucijama BiH očigledno još nisu čuli za riječi kriza i štednja, jer po svoj prilici imaju para i za bacanje. Naravno budžetskih.

Tako je Ministarstvo odbrane BiH na osnovu ugovora sa preduzećem DK "Ukrspetseksport" iz Kijeva za remont helikoptera prije dvije godine potrošilo čak 5,57 miliona KM.

Na kraju se ispostavilo da helikopteri nisu remontovani, da ne mogu podići težinu koja je bila predviđena, pa čak i da na njih nisu ugrađeni određeni dijelovi kao što su lopatice rotora, a na istom helikopteru su se našla i dva različita motora ‡ jedan slabiji i jedan jači. Upućeni dodaju i da se motori često kvare zbog pojave opiljaka u njima, a u helikoptere nije ugrađena adekvatna navigaciona oprema.

I nikom ništa. Jer nismo čuli da je Ministarstvo odbrane tužilo firmu iz Kijeva za loše urađen posao i dobilo novac nazad.

Osim toga, obuku za ove tipove helikoptera prošla su četiri pilota i za to je potrošeno oko 137 hiljada KM, dok je obuka za dva letača-tehničara koštala 24 hiljade, a za devet vazduhoplovnih mehaničara oko 124 hiljade maraka.

Potrošene su tako silne pare na nešto od čega uopšte nema nikakve koristi.

A sa 5,57 miliona maraka moglo je mnogo toga da se uradi. Mogli su, recimo, da se raspuste kolektivni centri, da se obnove kuće brojnih povratnika, da se riješe mnoga druga pitanja. Umjesto toga, čitavih pet i po miliona maraka gotovo da je bačeno.

Da se u toj instituciji baš i ne odnose domaćinski prema budžetu pokazali su i revizori, koji su u svom izvještaju o poslovanju Ministarstva odbrane u prošloj godini toj instituciji, koja troši oko trećinu budžeta, dali najlošije ocjene. Konstatovali su da je budžet MO, koji je veći od 300 miliona maraka, uglavnom potrošen mimo zakona. MO BiH je, između ostalog, rezervisao više novca nego što je potrošio, čime je oštetio budžete drugih institucija, koje nisu mogle da dobiju planirana sredstva. Na iznajmljivanje stanova potrošili su više para nego što je zakonom dozvoljeno, dobavljači se nisu pridržavali predviđenih rokova...

Dokle bismo stigli kada bi se svi tako odnosili prema novcu iz budžeta, odnosno novcu poreskih obveznika, nije teško zaključiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana