Milijarde u nepovrat

Željka Domazet

Da, narodski rečeno, "realnost ide drumom, a javna potrošnja šumom", pokazuju i podaci Fiskalnog savjeta iz kojih se vidi enormna javna potrošnja u BiH.

Kada se ima u vidu to da je privreda u BiH već gotovo mrtva, da su zemlju poharale elementarne nepogode, a da javni rashodi dosežu cifru od čak 12 milijardi maraka, onda je sasvim jasno da javna administracija u BiH živi u nekom virtuelnom svijetu. A prije svega, nedopustivo je da takvoj zemlji rashodi u bruto društvenom proizvodu ponekad premašuju i cifru od 40 odsto.

Kako su objelodanili stručnjaci iz Savjetodavne grupe Fiskalnog savjeta, najveći dio novca iz javne potrošnje usmjerava se na plate i naknade. A ako je već poznata činjenica da je samo u majskim poplavama u BiH nastala šteta od oko četiri milijarde maraka, jasno je kao dan da ova zemlja ne bi smjela sebi dozvoliti da u administraciji ima zaposlene koji mjesečno u džepove trpaju i više od deset hiljada maraka.

U svemu ovome svakako treba istaći da u javnoj potrošnji prednjače institucije na nivou BiH čiji budžeti nisu ni socijalni, ni razvojni te da ovi "državni paraziti" zbog mnogobrojnih propusta, na koje iz godine u godinu ukazuju revizori, za svoju bahatost ne odgovaraju nikome.

Stručnjaci upozoravaju na to da se nivo javne potrošnje mora smanjiti i promijeniti struktura javne potrošnje da bi se ojačale kapitalne investicije koje bi potom mogle ostvarivati profit i sa ove zemlje skinuti epitet parazitskog potrošača koji se iz godine u godinu kreditno zadužuje i generacijama koje dolaze ostavlja samo dugove.

Imajući u vidu podatke koje je iznijela Savjetodavna grupa Fiskalnog savjeta ne čudi podatak da je u ovoj zemlji pola miliona ljudi nezaposleno, da na svakog radnika dolazi po jedan penzioner i da mladi kadrovi uglavnom traže put da što prije napuste zemlju.

Ne bude li se u BiH konačno na pravi način sagledala realnost i otklonila mogućnost da neko prima desetine hiljada maraka za mjesec nerada, vrlo brzo će doći u situaciju da konstatuje da je bankrotirala i da joj više niko neće dati ni fening kredita. Ako to ne učini, poješće samu sebe i tavoriće u godinama koje su "pojeli skakavci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana