Migrantska logika

Darko Momić

Problem ilegalnih migracija odavno je postao globalni problem ili još bolje rečeno od početka je globalni problem i zato su očekivanja da BiH riješi taj problem veća zabluda od one da migrantska kriza i nije neki pretjeran problem.

A tako su se prema ovom pitanju koliko do juče odnosili najodgovorniji ljudi u ovoj zemlji, prije svih ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Ruku na srce, nije baš da nije bilo politikantstva i neutemeljenih optužbi da je on najodgovorniji za sve što se dešava, ali nije se ni on najspretnije branio od tih optužbi. U svakom slučaju, eskalacija krize se tek najavljuje, jer se spominje oko 70.000 migranata koji su došli do Grčke i koji se spremaju za dalji put prema zapadnoj Evropi, a ruta vodi i preko BiH, pa je dobro što sa svih nadležnih adresa napokon stižu vijesti da su shvatili da je situacija zabrinjavajuća.

O čemu se konkretno radi i šta je razlog za zabrinutost?! Radi se o tome da je ozbiljno istraživanje među migrantima u BiH pokazalo da njih 87 odsto želi da nastavi put i da se dočepa zapadne Evrope, dok je 13 odsto izrazilo spremnost da ostane u BiH. Šta je 13 odsto, reći će neki! Nije ništa na dvadesetak hiljada, što je otprilike broj migranata u BiH kojim se barata, jer ispada da bi samo njih oko 2.600 moglo da ostane u BiH, što bi teško moglo da utiče na demografsku sliku.

Međutim, ako se zna da u kampovima u Turskoj boravi između tri i pet miliona migranata i da njihov ostanak u toj zemlji praktično zavisi samo od toga kada će Redžep Tajip Erdogan odlučiti da ih pošalje u konačni pohod na hrišćansku Evropu, onda je 13 odsto jako velika cifra.

Nažalost, jedini evropski lider koji je ozbiljno shvatio s kim ima posla je mađarski šef države Viktor Orban koji je najezdu migranata preko njegove zemlje zaustavio podizanjem ograde na granici sa Srbijom, nakon čega je i otvorena migrantska ruta preko BiH.

Da li zbog griže savjesti što su migrante skrenuli prema BiH ili zbog inata prema promigrantskoj politici Evropske unije, ali mađarske vlasti su iskazale spremnost da će finansijski pomoći BiH ukoliko odluči da podigne ogradu na granici sa Srbijom i Crnom Gorom i tako se zaštiti od najezde migranata. Možda u ovom trenutku nema spremnosti za politički dogovor koji je neophodan za podizanje ograde, ali ako se to ne uradi, onda će postati kristalno jasno da neko u BiH, a zna se i ko, ne želi da se riješi migrantski problem zato što dolazak mladih Iranaca, Pakistanaca i sličnih na ove prostore ne vidi kao problem.

Elem, zabunu unosi činjenica što se radi o istima onima koji insistiraju na tome da Republika Srpska bezrezervno podrži pristupanje NATO-u. Dakle, o onima koji nisu protiv islamizacije, a jesu za NATO, što priznaćete - nema logike. Osim ako ne čitate Andrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana