Migranti više nisu vijest

Milijana Latinović

Već četvrto proljeće u Unsko-sanskom kantonu (USK), koji trpi najveći udar migrantske krize u BiH, nije proljeće. Ni sunce tamo nije što je nekada bilo. Umjesto radosti i rađanja novog, boljeg života, u tom kraju BiH dani su obojeni strepnjom za živote mještana i njihovu imovinu.

Kako i ne bi kada svako novo proljeće donosi neki novi migrantski talas, nastavak krize i još veće probleme.

Čini se da kraja nema i da niko od nadležnih koji bi trebalo da se bave ovim pitanjima ne znaju ili ne žele da znaju šta se dešava u USK.

O napadima i ranjavanjima domaćeg stanovništva i pljačkama njihove imovine većina ćuti. Ućutali su se i mediji.

Odavno nikome više nije vijest to što je migrant izbo mladića u centru Bihaća. O tome pričaju i pišu rijetki. A Evropa mudro ćuti.

Sve je dobro dok se dešava u tuđem dvorištu i dok su njene granice bezbjedne. A mi lako ćemo. I tako već četvrtu godinu.

Čim je sunce granulo i migranata je sve više na ulicama, a svi njihovi putevi vode ka jednom cilju, ka Evropi koja ne želi ni da čuje za njih.  BiH nikada nije bila njihovo odredište, oni su ovdje zapeli silom prilika, pa nije ni čudno što prave probleme. Na sve načine pokušavaju da se domognu svoga cilja pa više ne biraju ni način ni sredstvo.

Zbog svega toga ispašta domaće stanovništvo, mještani naseljeni uz granicu sa Evropskom unijom. Oni i njihova imovina postali su plijen i meta razjarenih mladića koji se počesto i međusobno obračunavaju. I niko ne zna dokle će sve to trajati i hoće li ikada završiti.

Odavno su nadležni u BiH, koje je narod birao da za dobrobit svih u ovoj zemlji donose odluke, morali da zasuču rukave i zaštite domaće stanovništvo i njihovu imovinu. Trebalo je samo da rade svoj posao za koji primaju mjesečno enormno visoke iznose. Nažalost, većina je i do sada, a vjerovatno će i u buduće biti samo nijemi posmatrači.

Na konkretne poteze nadležnih sačekaćemo ko zna koliko još. Čekajući smo nanizali četvrtu godinu krize koja će, po svemu sudeći, kao i sve prethodne biti neizvjesna i bez ikakvog rješenja.

A to je najgore što se ovoj zemlji, ponovo, može dogoditi. Jer ovaj problem nije od juče. Ovo neće biti novi problem sa kojim će nadležni morati da izučavaju, analiziraju kao da se prvi put susreću sa njim.

Jedino moguće rješenje oduvijek je bilo deportacija migranata u zemlje iz kojih dolaze, ali očigledno to onima koji drže konce u svojim rukama nikada nije bilo u interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana