Migranti u krizi

Milijana Latinović

Migrantska kriza u BiH se ne smiruje, a sudeći prema najavama da se uskoro očekuje novi talas, situacija bi se mogla dodatno zakomplikovati. Iako je BiH za migrante bila samo usputna stanica na putu ka Evropskoj uniji, zapeli su nadomak svoga cilja.

Naprijed ne mogu, a nazad ne žele da se vrate. I uporedo sa krizom koja zbog svega toga potresa BiH, u krizi su i migranti koji postaju sve agresivniji što ne ide u prilog ionako teškoj situaciji u zemlji. Svima je jasno da BiH nikada nije bila njihovo krajnje odredište i da oni nisu željeli i ne žele da ostanu tu u našim dvorištima, ali to što ih Evropa ne prima pod svoje skute i ne želi da ima posla s njima, ne smije da bude razlog zbog kojeg ispašta domaće stanovništvo.

Nije nimalo prijatno vidjeti grupe razjarenih mladića koji tučom rješavaju neke samo njima znane probleme i obračunavaju se kamenjem koje leti na sve strane. Svjedoci tih uznemiravajućih prizora bili su stanovnici u opštinama Unsko-sanskog kantona, gdje je stacioniran veliki broj migranata.

Iako je za većinu njih, mahom žena i djece, obezbijeđen smještaj i neki osnovni uslovi da prežive dok su tu, očigledno je da niko ne uspijeva da ih drži pod kontrolom. Nisu njihovi fizički obračuni jedini problemi koji bude strah kod domaćeg stanovništva. Ovih dana kruže informacije i da među migrantima vlada epidemija šuge, a tu su i tuberkuloza, hepatitis i HIV. Mnogi imaju posla i sa drogom, a štete koje su napravili u Imigracionim centrima mjere se stotinama hiljada maraka. Policija u opštinama u kojima su smješteni migranti već odavno upozorava na sve to i traži bolju opremu i veću zaštitu na poslu, što ne čudi ako uzmemo u obzir sa čime sve imaju posla. Nadležni su, bar do sada, bili poprilično i gluvi i nijemi na te zahtjeve ali i na apele zabrinutog stanovništva koje svakodnevno strepi za svoju i sigurnost svoje djece.

BiH se ni toliko godina nakon rata nije oporavila od svega što su ti nemili događaji donijeli sa sobom a stanovništvo nije spremno i ne želi da strahuje i sada u miru.

Oni koji je odavno trebalo da zasuču rukave i riješe sve te probleme, nisu uradili skoro ništa. I dalje vješto probleme guraju pod tepihe običnih građana. Rješenje problema nije ni na vidiku, jer ono što ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najavljuje, da će izmjestiti migrante iz centara u Bihaću i Velikoj Kladuši na neku novu lokaciju, kako bi tamošnje stanovništvo odahnulo, nije ništa drugo nego presipanje iz šupljeg u prazno. Iseliće ih iz tih i naseliti u neke druge opštine i tako probuditi strah mještana tih naselja. Ideju kako da riješe problem i migrante isele iz zemlje nadležni na nivou BiH nemaju i teško da će uskoro imati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana