Migranti na deponiji

Darko Momić

Nije prvi put da međunarodna zajednica pokazuje dvostruke aršine i licemjerje kada je u pitanju BiH, ali jučerašnje pismo šefa Delegacije Evropske komisije u BiH Larsa Gunara Vigemarka upućeno predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću u vezi sa migrantskom krizom prešlo je sve mjere.

Vigemark je poručio Zvizdiću da je lokacija za izgradnju migrantskog centra u naselju Vučjak kod Bihaća neprihvatljiva za EU i da će u slučaju da BiH ne odustane od te lokacije dovesti u pitanje pomoć iz evropskih fondova od 13 miliona evra. Pored niza zamjerki na spornu lokaciju, od toga da je riječ o bivšoj divljoj deponiji, preko nedostatka komunalne infrastrukture, pa do visokih troškova izgradnje, najviše su ipak za oko zapale Vigemarkove riječi da “dodatni faktor neprikladnosti lokacije jeste blizina hrvatske granice”.

Nije dugo trebalo, odgovorio mu je onaj ko je najpozvaniji da to uradi i onaj u čijoj direktnoj nadležnosti je pitanje migranata, a to je ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić. Iako smo u posljednje vrijeme, da ne kažemo cijeli njegov mandat, navikli da slušamo lupetanja, Mektić je ovog puta bio i jasan i precizan i šefu Delegacije Evropske komisije je odbrusio po zasluzi.

“Čuj mu priče! Zašto im u Grčkoj i Bugarskoj ne brane da idu blizu granice? Da su ih tamo držali dalje od granice, mi ne bismo ni imali problem sa migrantima”, bio je precizan Mektić. On se kategorično suprotstavio mogućnosti da sabirni centar bude u BiH, prijeteći da BiH može da ukine i postojeće migrantske centre, pa neka, kako je rekao, “svi idu na granicu i neka se oni tuku s njima i rješavaju problem”.

I nema se tu šta puno dodati, tako da nema sumnje da bi se s ovim što je rekao složili i njegovi najljući politički protivnici, pa možda i sam Nenad Stevandić, ali začkoljica leži u tome što je Mektić očigledno zaboravio da migrantska kriza nije nastupila juče, već da traje godinama unazad, a da je dodatnu eskalaciju u BiH doživjela upravo za vrijeme njegovog ministrovanja.

Ruku na srce, činjenica je da je on predlagao određene mjere za rješavanje ili bar ublažavanje posljedica migrantske krize, kao i da za njih nije baš dobijao podršku, ali poslije Vigemarkovog pisma je jasno da “oni gore” u stvari ne žele da se taj problem riješi u korist BiH i njenih građana. Ali bi bilo interesantno vidjeti da li bi Vigemark jednako reagovao kada bi migrantski centar trebalo da se izgradi na lokaciji sa sličnim uslovima kao u Vučjaku, samo da je lokacija u Republici Srpskoj, recimo kod regionalne deponije u Ramićima. S obzirom na pokazane dvostruke aršine i licemjerje, vjerovatno da ne bi, a ako namjere da to stvarno urade, neće ih moći spriječiti ni sam direktor “Depota” Novo Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana