Migranti i BiH

Vedrana Kulaga Simić

Iako BiH, barem do sada, nije na mapi glavne rute migranata, u evidencijama nadležnih službi zabilježeno je da je bilo pojedinaca koji su u potrazi za boljim životom pokušali da do tog cilja dođu i preko njene teritorije.

To potvrđuju pokušaji "prevara" koje su zaustavile nadležne institucije u BiH tokom prošle godine, a koje su pokazale da su državljani ratom zahvaćenih zemalja pokušavali da se na sve načine dočepaju utočišta zvanog EU, pa su posegnuli i za tim da putem pozivnih pisama pokušaju da obezbijede sebi kartu za život u Evropi.

Služba za poslove sa strancima u BiH i druge institucije su lani imale pune ruke posla provjeravajući silna pozivna pisma koja su stigla na njihovu adresu, a za koja se kasnije pokazalo da su imala sasvim drugu namjeru, jer je BiH trebalo da im posluži kao samo jedna stanica u nizu.

To je vidljivo iz bilježaka nadležnih koje pokazuju da je lani iz BiH državljanima stranih zemalja poslato mnogo više odbijenica nego što je urađeno prethodne godine, ali je i činjenica da su izvještaji o radu nadležne Službe za poslove sa strancima pokazali da pojedinci, iz godine u godinu, u mnogim slučajevima posežu za istim folovima da bi dobili pečat na pozivnom pismu.

Ponovo se pokazalo da su prijave na sportska takmičenja kao i na kulturne događaje, poslovne konferencije, sajmove te prijateljstva na društvenim mrežama najčešći načini na koje stranci pokušavaju da dobiju ovjereno pozivno pismo za ulazak u BiH koje bi im kasnije poslužilo kao karta za EU.

To dokazuje da BiH mora da bude na oprezu i to stalnom.

Za to je više razloga, posebno ako se uzmu u obzir upozorenja da sa migrantima rame uz rame mogu da šetaju i potencijalni teroristi. 

EU, ali i cijela Evropa moraju da pronađu jedinstven način kako da se postave prema izbjegličkoj krizi koja dugo traje, a za koju još "lijeka" nema.

Time najviše treba da se bave, kao što i rade, vodeće države u EU, ali skrštenih ruku ne smiju da sjede ni ostale zemlje, među kojima je svakako i BiH.

Kontrole moraju da budu pooštrene, nadležne službe stalno na visini zadatka ako izbjeglice možda okrenu i prema BiH, pa makar da im bude samo prolazna stanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana