Migrante niko neće

Milijana Latinović

Migrantska kriza u BiH se ne stišava, a po svemu sudeći mogla bi i da eskalira jer se situacija u privremenom migrantskom kampu Vučjak u Bihaću, gdje boravi više hiljada izbjeglica, komplikuje iz dana u dan.

Iako je BiH za migrante oduvijek bila samo usputna stanica na putu ka Evropskoj uniji koja je njihovo krajnje odredište, zapeli su nadomak cilja. Bezizlazna situacija u kojoj su se našli ovih dana dodatno se komplikuje, a Bihać u kome je najviše izbjeglica, nalazi se na rubu humanitarne katastrofe.

Situacija je alarmantna i u Vučjaku gdje ništa ne funkcioniše, a na to su upozorile i Ujedinjene nacije i EU, zatraživši hitno zatvaranje tog centra. Grad na Uni koji je mjesecima kuburio sam sa migrantima, nema više ni snage ni kapaciteta za to. Svjesni da su ih nadležni sa nivoa BiH ostavili same da se koprcaju u živom blatu, povlače ručnu i puštaju da kriza eskalira.

Migranti su po ko zna koji put prepušteni sami sebi, niko ih neće u svom dvorištu, ni Evropa ni BiH, a njima ne pada na pamet da se vrate tamo odakle su pobjegli. I dok oni koji bi trebalo da budu najglasniji i da se bave ovom krizom nijemo ćute i dižu ruke od svega, ispaštaju građani koji gotovo svakodnevno žive u strahu. Razloga za strah je mnogo, jer su proteklih mjeseci često odjekivale vijesti o sukobu migranata, napadima na lokalno stanovništvo i tome slično. Stanovništvo BiH se ni nakon skoro četvrt vijeka nije oporavilo od rata i nemilih događaja koje je rat sa sobom donio i ne želi da strepi za živote najmilijih i sada u miru.

I nisu građani Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona jedini koje zebnja ne napušta otkako je izbjeglička kolona zastala u BiH. Strah se proteklih dana uselio i u srca Bilećana koji tvrde da ih migranti napadaju, kradu im stoku, jaja, odjeću, a nerijetko se dešava i da im zapale kuće ložeći vatru. Situacija definitivno izmiče kontroli i to moraju da vide svi. Dovoljan je slučaj migranta koga je jedan Bilećanin ubio zatekavši ga u kući svoga komšije. Zbog činjenice da je ponašanje izbjeglica u bilećkim selima prevršilo svaku mjeru policijske patrole će ubuduće stalno kružiti tamošnjim selima i čuvati Hercegovce.

Žalosno je što su oni koje je narod birao da u njegovo ime i zarad njegove bolje budućnosti donose odluke, zaboravili zašto su izabrani čim su sjeli u fotelje. Strašno je što usljed haosa i krize stradaju ljudi, kako god se zvali i odakle god dolazili. Nadležni moraju što prije naći rješenje kako da riješe krizu koja je sve veća.

I migranti su prije svega ljudi, i uprkos svim problemima koje su donijeli sa sobom, mora se naći rješenje za njih i maksimalno zaštititi domaće stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana