Migracije

Tanja Šikanjić
Migracije

Kakva je perspektiva za život i rad stanovnika u manjim opštinama u Republici Srpskoj, dovoljno govori podatak da se samo u Banjaluku svake godine doseli oko 2.000 ljudi, koji iz manjih mjesta i sela u najveći grad RS dolaze s nadom da će lakše naći zaposlenje i bolji život.

Umjesto da se poboljšavaju, izgledi za budućnost stanovništva, koje ostaje da živi u manjim opštinama, očigledno postaju sve lošiji.

Ako se ima u vidu da sve veći procenat mladih iz manjih sredina iz godine u godinu napušta RS tražeći posao u inostranstvu, a da se značajan dio stanovništva iz tih mjesta seli u veće gradove, postavlja se pitanje da li će za koju godinu u manjim opštinama postojati bilo kakvi izgledi za normalan život.

Veliki problem predstavlja i činjenica da se jako malo mladih ljudi, koji i zbog obrazovanja napuštaju manje opštine, po završetku školovanja odluči na povratak u svoj rodni kraj.

Bolju budućnost najčešće vide u većim gradovima.

Tako je danas u svakom većem gradu u Srpskoj borba za opstanak mnogo žešća nego u bilo kojem manjem mjestu.

Na jedno radno mjesto prijavljuje se enorman broj kandidata, a šanse za zaposlenje tako se smanjuju na minimum...

Tu mukama u većem gradu nije kraj. Činjenica je da zbog velikog priliva stanovništva iz manjih sredina u veće gradove ti gradovi ne postaju "meke" za perspektivniji život, upravo, život u njima postaje teži.

Povećana potražnja za nekretninama diže njihovu cijenu, što za sobom vuče i viši životni standard, cijene prehrane, komunalija i prevoza.

S druge strane, borba za opstanak doseljenicima u ovakvim uslovima postaje mnogo teža nego u sredini iz koje su otišli.

Prelazak u veću opštinu dvosjekli je mač. S jedne strane napuštate loše uslove za život u potrazi za boljim, a na drugoj dobijate borbu za goli opstanak.

I onda se ponovo vraćamo na početak. Nepostojanje adekvatne razvojne politike za manje opštine i sela, iz kojih ljudi naprosto bježe u potrazi za poslom, ključni je razlog migracija koje se dešavaju u Srpskoj u posljednje vrijeme.

Ravnomjerniji razvoj opština i stvaranje perspektive za mlade školovane ljude riješilo bi oba problema. A onda ne bismo imali prazna jedna, a pretrpana druga mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana