Migracije ispraznile učionice

Anita Janković-Rečević

Srpska svakim danom gubi sve više stanovnika i pred tom nespornom činjenicom niko više ne može zatvoriti oči.

Stari umiru, mladi odlaze, a oni koji ostaju rađaju sve manje djece. I to nije nikakva novina jer se godinama priča o katastrofalnim demografskim pokazateljima. Ta tema već dugo je broj jedan u Srpskoj.

O tome govore demografi, nastavnici, profesori, ali i vladajući i opozicioni političari. Međutim, svi samo pričaju, ali malo ko djeluje. Stiče se utisak da niko nije spreman da se suoči sa tako velikim problemom.

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom prošle školske godine iz osnovnih škola u Srpskoj ispisano 500 đaka zbog preseljenja u inostranstvo i ako se uzme u obzir da odjeljenje broji oko 25 učenika, dolazimo do činjenice da je samo za godinu isparilo 20 odjeljenja. Više nije dovoljno da jedan od roditelja ode vani na privremeni rad, sada se iseljavaju cijele porodice. Očigledno da sve više roditelja ne želi da im djeca odrastaju na ovim prostorima i zbog toga traže izlazna rješenja. Vode ih u Njemačku, Austriju, Sloveniju, Švedsku s nadom da će im život u tuđini biti ispunjen srećnijim i ljepšim danima.

Kada se govori o razlozima odlaska, akcenat se u javnosti uglavnom stavlja na nezaposlenost i male plate, ali čini se da je problem mnogo slojevitiji. To je jasno na osnovu primjera brojnih službenika koji napuštaju državni posao i sele se u inostranstvo, kao i doktora za koje se ne može reći da su loše plaćeni uzimajući u obzir naš standard.

Tačno je da je novac mamac za mnoge, ali ne bih rekla da je presudan...

Vjerujem da dobar dio građana odlazi jer ovo društvo gubi kompas. Razlog za iseljavanje vrlo vjerovatno je i rasprostranjena korupcija koja se uvukla u sve pore života, ali i konstantno podgrijavanje nacionalnih pitanja i neraščišćenih odnosa iz prošlosti. Narodu je dosadilo da se nakon svakog neuspješnog dogovora političara potežu pitanja rata i sukoba. Nesposobnost za rješavanje prostih problema, činjenica da ispodprosječni dolaze do visokih pozicija, zastarjelo školstvo koje sve više odudara od društvenih promjena takođe su nekima bili okidač da spakuju kofere i sreću potraže u bijelom svijetu. 

Sve pobrojano često je i razlog mladima da ne sklapaju brakove i ne formiraju porodicu. Logično je da u nepovoljnim ekonomskim i političkim uslovima ne žele da stvaraju potomke.

Slika nestajanja jednog naroda najbolje se vidi u praznim učionicama, a na mnogim našim školama katanci su već odavno stavljeni. Za bijelu kugu godinama nemamo rješenje, ali na migracije koje pustoše učionice moramo reagovati. Vrijeme je da opozicija prestane samo kritikovati društvene probleme i iznositi sumnjive argumente. Treba nekad da pronađu i poneko rješenje. Zadatak vladajućih je da što prije krenu sa realizacijom mjera iz populacione politike. U suprotnom će i jedni i drugi ostati bez najdragocjenijeg - biračkog tijela iliti ovaca za šišanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana