Metastaza

Veljko Zeljković

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je postao glavna meta pojedinih jastrebova, sa adresom prebivališta u Briselu. Smeta im to što Mađarska i dalje koristi jeftinu rusku naftu, ali i zbog stava da je neophodno što prije završiti rat u Ukrajini.

Orban je nepoželjan i zbog toga što se dopušta Briselu da odlučuje o nacionalnim interesima svoje zemlje, odnosno da Evropska unija kao zajednica bude glavni nosilac spoljne i unutrašnje politike svake zemlje članice ove zajednice. Na meti je kritika, jer pokušava i očuvati porodicu, kao stub društva i prosperiteta jedne države. 

Mnogo je toga zbog čega smeta te se sve češće mogu čuti poruke, odnosno prijetnje da se Mađarska “izbaci” iz Evropske unije. Šta je krajnji cilj onih kojima smeta Orban i njemu slični koji ne dozvoljavaju urušavanje suvereniteta njihovih zemalja i stavljanje u službu nekakve centralne vlade u Briselu? 

Očigledno postoji namjera da od EU bude napravljena loša kopija SAD te da u Briselu bude napravljena Bijela kuća, u kojoj bi, za početak, sjedila Ursula fon der Lajen, s kojom bi rukovodila duboka država. Naravno ona bi, baš kao i do sada, bila pod kontrolom Vašingtona. 

Pojedini analitičari smatraju da je Evropska zajednica, preteča današnje Unije, bila američki projekat da bi bio smanjen suverenitet evropskih zemalja, što bi onda omogućilo da se iz jednog centra rukovodi čitavim Starim kontinentom. I sve ide u tom pravcu. 

Rat u Ukrajini ubrzao je te procese napravivši moćne alate ogrnute u plašt navodne solidarnosti. Svako protivljenje tom narativu - odlukama Brisela, naziva se izdajom evropskih vrijednosti. A šta su uopšte bile te vrijednosti kada je osnivana ova zajednica? Kako se tada poručivalo - želja je da se očuva evropski način života. 

Svjedoci smo da od tog evropskog načina života nije ostalo ništa. Sve teže i nespokojnije se živi, uvode se neka nova porodična pravila da nema više oca i majke, već roditelja jedan i dva. Uostalom to smo mogli vidjeti i na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu. 

Oni koji nisu na tom fonu ucjenjuju se od strane Brisela, jer ključeve trezora ima tek par ljudi. Naravno, tu su i sankcije. Kako bi se stvorili dodatni mehanizmi - da Brisel ima neograničenu moć, bilo je čak prijedloga da se ukine dosadašnji veto pojedinim zemljama, a među njima je i Mađarska. Evropska unija bi na kraju mogla doživjeti sudbinu Jugoslavije. Šavovi koji je spajaju popucali su već na mnogo mjesta. Kada i definitivno popuste, proces osipanja biće nemoguće zaustaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana