Meso

Marijana Miljić Bjelovuk

Vapaji domaćih poljoprivrednika da se stane u kraj ugrožavanju domaće proizvodnje u prethodnim godinama nisu urodili plodom. A, kakva je trenutna situacija, izgleda neće ni u godinama koje su pred nama.

Koliko je domaća proizvodnja pala nisko i koliko su poljoprivrednici i stočari ugroženi, potvrđuju, između ostalog, i podaci da je za sedam mjeseci ove godine, i pored sjajnih uslova koje imamo za ovu granu privrede, uvezeno meso vrijedno 80 miliona maraka. U istom periodu iz BiH je izvezeno meso deset puta manje vrijednosti, odnosno svega osam miliona KM.

Činjenica je, međutim, da je, ako se uzme u obzir i nezakoniti uvoz koji je kod nas očigledno postao pravi trend, u BiH uvezeno daleko više mesa, što znači da su stvarni podaci daleko alarmantniji.

Samo u akciji “Meso”, koju sprovodi Uprava za indirektno oporezivanje BiH, otkriveno je na desetine firmi iz BiH koje nezakonito uvoze meso, prijavljuju manju količinu od one koja će zaista preći granicu, smanjuju vrijednost... samo da bi dodali koji milion na svoj račun, uništili domaću proizvodnju i zatrovali stanovništvo proizvodima sumnjivog kvaliteta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić ukazao je i na šverc stoke iz Srbije preko Drine koji nanosi milionsku štetu budžetima BiH i RS.

Očigledno je da je pozicija domaćih proizvođača na tržištu BiH više nego nezavidna, zbog čega nadležni moraju, i to što prije, da analiziraju stanje na terenu, odnosno da se ozbiljno pozabave i ciframa koje pokazuju odnos uvezenog mesa i onog koje je iz BiH otišlo prema regionu i šire.

Razlog je sasvim prost i jednostavan - domaća proizvodnja se mora zaštititi. Jer od nje mnogi žive, hrane svoje porodice. Da ne govorimo o tome da se uvozi sve i svašta, a najmanje kvalitetni proizvodi. Ako ne budemo štitili svoje, doći ćemo u situaciju da, i pored gotovo idealnih uslova za uzgoj, više uopšte nećemo moći da nađemo meso domaćeg govečeta ili svinje. Bićemo prinuđeni da biramo manje između dva zla: mesa iz Argentine ili Brazila!

Prognoze po proizvođače, nažalost, nisu optimistične, a ako se ovakvo stanje nastavi, mogli bismo uskoro da ostanemo bez bilo kakvog domaćeg proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana