Mesija Mesić

Darko Grabovac

Na vjetrovitom Balkanu politički i nacionalistički vjetrovi duvaju više vijekova i mnogi su se povijali pod bočnim naletima i udarima. Ali, jedan od onih koji je mijenjao boju u skladu sa prilikama, politički kameleon Stjepan Mesić ostao je vjeran mržnji prema svemu što je srpsko.

Mesija Mesić lično je za rukicu vodio lidera bošnjačke SDA Bakira Izetbegovića na Pantovčak kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da se ispričaju o odnosima susjednih država, gorućim pitanjima koja muče bošnjački i hrvatski narod.

Ratni saveznici i neprijatelji tokom devedesetih okupili su se kako bi prebacili koju o izbornom zakonu, da vide da li je Milanović predsjednik svih Hrvata, ma gdje oni živjeli, parfemu i sapunu koje je hrvatski predsjednik toplo preporučio sarajevskoj političkoj mahali... A tamo gdje se ove tri glave okupe ništa dobro ne mogu očekivati oni koje oni deklarativno nazivaju komšijama.

Posebno je po tom pitanju uvijek rječit Mesić i prednjači po širenju šovinizma. Čovjek koji je poznat po rečenici “Obavio sam zadatak, Jugoslavije više nema - hvala lijepo!” kada je razbijao veliku Jugoslaviju sada samo iz sebi znanih poriva bi da sačuva “malu Jugoslaviju” kako državnu zajednicu BiH od milja zovu.

Zato i jeste mesija koji figurativno znači spasilac, oslobodilac, izbavitelj, onaj koji ima veliku i važnu misiju. Koju drugu ulogu osim razrađivanja teme o zaustavljanju Srba u svom slobodarskom naumu je mogao da ima na sastanku Milanovića i Izetbegovića.

Ovaj potonji baš i ne voli Zagreb. Nije htio da ide ni kada je bio pozivan

na sastanke kako je tada rekao plemenskih poglavica Milorada Dodika i Dragana Čovića sa vrhom hrvatske države.

Zato je mesija Stipica priskočio u pomoć kao vezni igrač. Možda je pomagao Izetbegoviću da se pronađe ili napravi dokumentacija na zagrebačkom medicinskom fakultetu zbog koje je porodica prvog u Bošnjaka izvrgnuta pritiscima čaršije.

Možda je Mesić ponovo deklamovao kao pjesmicu kako Dodika treba ukloniti kako Republiku Srpsku treba presjeći kod Brčkog i druge priče o očuvanju BiH iz njegovog repertoara...

Bilo kako bilo, Mesić može još samo da priča, da ne kažemo pala...i, jer se njega više ništa ne pita i njegovi stavovi ne piju vode. “Mala Jugoslavija” za koju se on iz sveg srca zalaže, ne zato što je toliko voli već da Srbe sabije na što manji prostor, ima sve šanse da prođe kao i ona velika koliko god se mesija trudio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana