Mesićeva agresija

Goran Maunaga
Mesićeva agresija

Izjava predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o mogućem hrvatskom vojnom napadu na Republiku Srpsku, dio suverene i međunarodno priznate države BiH, u Sarajevu je dočekana sa oduševljenjem. I u medijima i u političkim krugovima.

I ova akcija i reakcija pokazala je svu paradoksalnost države u kojoj živimo. Samoproklamovani zaštitnici Bosne, njene suverenosti i međunarodnog legitimiteta, u najmanju ruku ako nisu otvoreno podržali Mesićevu prijetnju agresijom, onda su je indirektno opravdali. 

I ovim svojim stavom potvrdili su sa kolikom količinom mržnje gledaju na dio države u koju se kunu, a koji se zove Republika Srpska.

Predstavnicima bošnjačkih partija važnije je da se ukine "genocidna RS" od mira i suvereniteta BiH. Zato se niko od njih, počevši od SBiH, SDP-a, SDA, pa sve do predstavnika tih stranaka u vrhu države, nije oglasio povodom Mesićeve prijetnje agresijom na suverenu državu.

Nije se oglasio ni predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji ima ustavnu obavezu da štiti državu na čijem je čelu.

Naravno, ne treba sumnjati da bi, da je slična izjava, i mnogo bezazlenija, stigla, na primjer, od predsjednika Srbije Borisa Tadića, vriska stigla do neba.

U svemu tome smiješna je uporna zamjena teza, jer je opšte poznato da je u RS najavljen referendum ili izjašnjavanje naroda o odlukama visokog predstavnika, a ne referendum o otcjepljenju. Ali, neko se potrudio da kada je riječ o BiH, riječ referendum izjednači sa izjašnjavanjem koje se tiče statusa.

Uzalud Milorad Dodik ponavlja da RS želi referendum o poštovanju Dejtonskog sporazuma zbog toga jer se ne slaže sa nametnutim odlukama visokog predstavnika, kada se te njegove izjave koriste samo za unutrašnju upotrebu, iako je ovdje strana ključna.

Dobri poznavaoci kretanja u medijskim odnosima navode da su Hrvati medije u SAD 1990. pridobili za samo 300.000 dolara koje je prikupila dijaspora i dala medijskim lobistima u Vašingtonu. Upravo oni od Mesića, drugara tajkuna Hrvoja Petrača i albanskog plaćenika, i danas prave demokratu.

Ovu lekciju, nadati se, naučiće konačno i vlasti RS, kao što su je naučile vlasti Srbije.

A navodni čuvari Bosne, imaće vremena da shvate pravu priču o ljubavi prema domovini ili otaybini i patriotizmu. U suprotnom neće je ni biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana