Merhamet i milioni

Željka Domazet
Merhamet i milioni

Koliko je "Merhamet merhametan" prema narodu koji od njega očekuje da mu pomogne najbolje svjedoče podaci koji se u javnosti samo s vremena na vrijeme i kroz tek malo otškrinuta vrata pojave.

O tome svjedoče i izjave članova Saveza dobrotvornih društava "Merhameta", koji već godinama upozoravaju na enormni kriminal i korupciju u koju je ogrezla ova "humanitarna organizacija". Oko nje i u njoj "debelo" su se uhljebili brojni bošnjački političari, koji još od 1992. godine vode kolo iz kojeg iz igre ispadaju svi oni koji dignu glas ili kažu nešto što očima više gledati ne mogu.

Milionski iznosi kojima se gubi svaki trag, firme koje su nastajale i preko noći nestajale, veza sudova, tužilaštava i političara, sve je to lanac u kojem su mnogi preko noći postajali veliki "bosovi" i "važne figure", a običan svijet sluđen od njihove "dobrote" i dalje obija pragove javnih kuhinja, kolektivnih centara, a nerijetko zaviri po kontejnerima, da bi ugrabio koricu hljeba.

Nije čudo što se i danas, petnaest godina poslije Dejtonskog sporazuma, zbog korupcije i čvrstog čvora političara, sudova i tužilaštva ne otpetljava klupko svega onoga što je iz svijeta na ime dobrotvorstva dolazilo, a koristilo za bogaćenje pojedinaca, koji i danas drmaju bosanskohercegovačkom zbiljom.

Da su ovi ogrezli kriminalci izgubili svaku vezu sa realnošću, jasno je već odavno, kada eto preko "Merhameta" i "merhametluka" pokušavaju da naprave i novo ustavno uređenje BiH. Zamislili ljudi da se i na nivou BiH formira neko ministarstvo u kojem bi naravno zasjeli oni i zatražili da se ova sa svih strana opljačkana zemlja uređuje po njihovom diktatu.

O "Merhametu" i "merhametluku" najbolje svjedoče i priče iz nekih krugova, iz kojih se tvrdi da je BiH upravo preko ovog "dobrotvornog društva" dobila više novca nego razorena Njemačka "Maršalovim planom".

I dok se u BiH bude istraživalo, sudilo i tužilo po principu "kadija te tuži - kadija ti sudi" ova zemlja neće moći izaći iz brloga u koji su je zatrpali kojekakvi "merhametaši", čije je mjesto već odavno trebalo da bude iza brave. Zbog ovakvih i sličnih stvari nije čudno što je upravo BiH svuda u svijetu okarakterisana kao crna rupa, a bosanski "merhametluk" već odavno postao otrcana fraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana