Mektićevi skandali

Željka Domazet

Da je "put do pakla popločan najboljim namjerama" dokazuju gotovo svakodnevni skandali koje nam priređuje ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Naime, Mektić tvrdi da je najbolji prijedlog da se saradnja sa Evropolom odvija u jednoj tački u kojoj će sjedjeti jedan čovjek i prikupljati informacije u Ministarstvu bezbjednosti BiH pa ih odatle slati drugim policijskim strukturama, iako je sporazumom između policijskih struktura definisano da se mora poštovati ustavna struktura BiH i da tu svoje mjesto moraju naći MUP RS, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, SIPA, Granična policija, Služba za poslove sa strancima, Federalni MUP sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i policija Brčko distrikta. Kako mu taj naum nije prošao zahvaljujući reakciji MUP-a RS, nanovo je uslijedio novi skandal.

Veli Mektić da nije formirana nikakva radna grupa koja će raditi izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka i da postoji stara koja treba do kraja ove godine da uradi zadatak koji joj je dat. Međutim, kada su ga zasula dokumenta sa pečatom institucije na čijem je čelu da postoji radna grupa još od prvog dana septembra ove godine i dopisi iz institucija kojima je proslijeđen zahtjev da imenuju svoje članove, Mektić očigledno pritjeran uz zid veli da on o tome ništa ne zna i da je riječ o falsifikatu.

Ko kome u cijelom bezbjednosnom sektoru i Ministarstvu bezbjednosti BiH podmeće kojekakve papire, ko koga farba i zbunjuje javnost, pitanje je na koje bi morao dati odgovor i sam Mektić, njegovi saradnici, a, po svemu sudeći, i pravosudne institucije jer je očigledno da nešto ne štima. Ko laže, koza ili rog, javnost bi trebalo da zna. Neko mora reći da su u "cara Trojana kozje uši".

Nije nam poznato zna li Mektić kao prvi ministar bezbjednosti iz reda srpskog naroda da se u bezbjednosnom sektoru oko njega nalaze i oni koji su bili u AID-u o kome su i Sjedinjene Američke Države dale svoj sud ili ne zna, na njemu je da prosudi i otkrije. Ako je Mektić u pravu i tvrdi da on ne stoji iza bilo kakve radne grupe, morao bi javnosti objelodaniti ko stoji jer je ovakvom ionako sluđenom narodu dosta nejasnih stvari. Ne znamo takođe da li Mektić, uljuljkan u ministarskoj fotelji, zna šta potpisuje, ko mu stavlja pečate bez njegovog znanja ili, narodski rečeno, zna li šta mu radi lijeva, a šta desna ruka.

Dok se Mektić probudi i raščisti stvari oko sebe, ukoliko zaista ne stoji iza ovih bezbjednosnih skandala u ministarstvu koje vodi, možda za ovu zemlju bude prekasno. Bezbjednosni sektor je previše osjetljiv da bi se dozvolilo da se u njemu neko ponaša kao slon u prodavnici kristala.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana