Medvjed ili čovjek

Dragana Orlović

Prvi put primijetili su ga prije deset dana mještani Donjih Karajzovaca kod Gradiške. Kao potpuno nenadani gost banuo je u to selo, digavši na noge sve mještane, lovce, lovočuvare i policiju. A kako i ne bi. Susret sa medvjedom, bio je i više nego dovoljno veliki razlog za paniku i strah.

Međutim, kao što su se Karajzovčani prepali medvjeda, tako se i on prepao njih i pobjegao u zarasli majdan. Svi su odahnuli i pomislili da je tu kraj, ali tek tada je započela cijela priča. Umjesto da je otišao u šumu kao što su mnogi očekivali, medvjed je nastavio slobodno šetati naseljima. Za deset dana primijećen je na čak deset različitih lokacija, a ko zna koliko ih je obišao neopaženo.

Alarmantna situacija postala je kada je stigao u gotovo sami centar Banjaluke. Dan i noć krećući se u blizini kružnog toka u blizini banjalučkog naselja Petrićevac, šetajući do naselja Paprikovac i nazad, medina posjeta izazvala je lavinu straha i bijesa. Nikome nije bilo svejedno čuvši da danima tumara selima i gradskim ulicama.

Sa jedne strane strašno, a sa druge smiješno.

Ključno pitanje glasi - šta su u to vrijeme radili nadležni? Kako je moguće da svi ti naši stručnjaci za deset dana i noći nisu uspjeli uhvatiti jadnu životinju, koja bespomoćno luta i vratiti je u njeno stanište. Jednostavno - kod nas je sve moguće, pa i to da u cijeloj zemlji nisu imali čime uspavati medvjeda i tako nepovrijeđenog skloniti ga sa ulica.

Umjesto toga naši eksperti savjetovali su sve vrijeme građane da se čuvaju. Divno! Kako li su se samo toga dosjetili!? Zaboravili su onda i objasniti kako to učiniti, kada medvjed (što je opšte poznato) može trčati i do 50 kilometara na čas. Vježbanjem brzog trčanja? Pa medvjedu ne bi umakao ni Jusein Bolt, koji je na svjetskom prvenstvu u Berlinu istrčao 100 metara za nevjerovatnih 9,58 sekundi, a koji je pri tome dostigao brzinu od 44 kilometra na čas.

Njegov odstrel, na kraju im je kažu ostao jedina opcija. Zahvaljujući neorganizovanom i neodgovornom radu, te desetodnevnom čekanju, (vjerovatno da medvjed sam ode), naši eksperti odlučili su se za povlačenje obarača.

Naravno, da nisu mogli birati između medvjeda i ljudskih života koji su mogli biti ugroženi, ali nikako nisu smjeli dopustiti da do te situacije i takvog izbora dođe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana