Međunarodno pravo sa švedskog stola

Darko Momić

Predsjednik Albanije Ilir Meta pokušao je da zloupotrijebi gostoprimstvo i dvodnevni boravak na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je u ponedjeljak i utorak održan u Sarajevu i na Jahorini da bi ispromovisao ideju “velike Albanije”.

 Meta je raspirio vatru na Jahorini kada je bez imalo diplomatskog i s nimalo državničkog takta počeo da dijeli pridike kako bi “BiH trebalo da prihvati realnost i prizna Kosovo kao suverenu državu”. Na njegove otrovne strelice pristojno je odgovorila srpska premijerka Ana Brnabić, koja je pomirljivo, ali odlučno, poručila da “nema potrebe da se na regionalnim skupovima upućuju političke izjave i politički pamfleti”.

Domaćin samita i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u uvodnom govoru je izrazio žaljenje zbog toga što je prištinska delegacija otkazala dolazak na Jahorinu zato što nije bila zadovoljna tretmanom Kosova, odnosno zato što je južna srpska pokrajina predstavljena sa zvjezdicom i fusnotom, kao i na svim dosadašnjim sastancima SEECP-a. Dodik je poručio da nije bilo osnova, ni razloga da delegacija Kosova otkaže posjetu, jer BiH nije jedina članica SEECP-a koja nije priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, ali da podržava razgovore Beograda i Prištine i spremna je da prihvati sve dogovore koje oni postignu.

Nažalost, pomirljivi tonovi apsolutno ništa ne znače Albancima ni sa jedne strane Prokletija, a samopouzdanje za drskost koju pokazuju njihovi politički predstavnici crpe iz podrške najmoćnije svjetske sile - SAD. Drugim riječima, albanski predsjednik sigurno ne bi napravio nediplomatski gaf i ne bi dijelio packe na regionalnim skupovima da nema podršku SAD.

A Amerikanci odavno pokazuju da međunarodno pravo doživljavaju kao švedski sto, pa kada iz Tirane i Prištine poruče da će voditi zajedničku spoljnu politiku i kada već preduzimaju konkretne korake na realizaciji te namjere, iz Vašingtona ne kažu nijednu riječ, kamoli ozbiljne kritike.

A kada bi Milorad Dodik samo pomenuo da bi predstavništva Republike Srpske mogla da budu smještena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, vjerovatno bi se našao na još jednoj crnoj listi. Na sreću i laici znaju da u politici nema ljubavi, već samo interesa, zbog čega treba vjerovati da Dodik, zašto ne i sa crne liste, može Republiku Srpsku da dovede do statusa koji priželjkuje. Pa taman sa fusnotom!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana