Međunarodni invalid

Željka Domazet

Da je Ustavni sud BiH već odavno izašao iz okvira koji su mu propisani, pokazuje bezbroj primjera iz prošlosti kada su pukim preglasavanjem u ovoj zemlji donošene odluke na štetu uglavnom srpskog naroda. Ova institucija, koja bi trebalo da bude čuvar Ustava ove zemlje kako bi ona mogla normalno da funkcioniše, preuzela je funkciju koja mu ni po čemu ne pripada.

Počela je da udara na ustavni dejtonski okvir po kome je ova zemlja sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Po toj entitetskoj podjeli Republici Srpskoj pripada 49 odsto teritorije BiH, a FBiH 51 odsto. Kako entitetska linija nikada jasno nije povučena i kako je zbog različitih nadiranja na Republiku Srpsku i jasno nedefinisanom linijom razgraničenja, od Srpske oduzet dio njene teritorije, Ustavni sud je krenuo još dalje pa je poljoprivredno zemljište koje je srpska imovina proglasio državnim i nastavio antiustavnu otimačinu bez ustavnog utemeljenja.

Da bi Republika Srpska konačno rekla “stop” ovim neviđenim zadiranjima u njenu teritoriju, uz saglasnost svih stranaka zaključila je da više nijedna odluka na nivou BiH neće biti donesena dok se ne pospremi stanje u Ustavnom sudu i konačno, četvrt vijeka nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, donese zakon o Ustavnom sudu BiH. Neki će to nazvati blokadom, a u suštini to je samo zaustavljanje ove zemlje da ne tone u još dublji besmisao.

Zvaničnici i političke stranke iz Republike Srpske su i ranije pokušavali da kroz parlamentarnu proceduru na nivou BiH donesu novi zakon o Ustavnom sudu i iz njega konačno izbace strane sudije, ali su uvijek nailazili na opstrukciju i otpor bošnjačkih političkih stranaka. I prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma jasno je naznačeno da strane sudije iz Ustavnog suda treba da napuste najvišeg ustavnog čuvara najkasnije pet godina od uspostavljanja mira, ali to se ni do danas nije desilo. Činjenica da stranci u ovoj zemlji odlučuju o najbitnijim stvarima ove zemlje jasno pokazuje da ih drže oni koji od njih očekuju da od ove zemlje naprave samo zemlju jednog naroda u kojoj će i Srbi i Hrvati biti samo puko sjećanje i narodi drugog reda.

Odmah iza najave SNSD-a i HDZ-a da će u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu uslijedio je prijedlog da broj stranih sudija u Ustavnom sudu bude uduplan i da ih umjesto tri bude čak šest, što je pozdravljeno od bošnjačkih stranaka, čime je jasno pokazano ko to od ove zemlje pravi međunarodnog invalida, a ko želi da ona stane na vlastite noge i konačno sama prohoda.

Ne budu li u ovoj zemlji konačno svi shvatili da o njenoj sudbini treba da odlučuju oni koji u njoj žive, ne bude li se konačno prestalo sa podvalama i krađama, ne bude li jednako komotna za sve, ostaće ubogi invalid kojim će se baviti za debeli novac stranci koji joj dobra zasigurno donijeti neće. Ostaće blokirana u svom besmislu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana