Međunarodni dan nestalih

Goran Maunaga

Institut za traženje nestalih BiH prevršio je sve mjere, došao do takvog nivoa kršenja zakona, nelegalnog i nelegitimnog funkcionisanja da su, konačno, predstavnici institucija vlasti Republike Srpske i udruženja nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata zaključili da nestali Srbi mogu biti pronađeni i identifikovani jedino ako se u taj proces uključi Srpska.

Dobro je što se to desilo 30. avgusta, na Međunarodni dan nestalih, i dobro je što su tog dana simbolično, u pet do 12, predstavnici BORS-a i Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca položili vijence na spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu u kojima se nalaze tijela neidentifikovanih srpskih žrtava i time ukazali na veliki problem.

Za svaku pohvalu su apeli i odluke Nedeljka Čubrilovića i Željke Cvijanović da realizuju zahtjeve BORS-a i nevladinih udruženja da Vlada Srpske i institucije finansiraju identifikaciju posmrtnih ostataka 650 ljudi koji se nalaze u kosturnicama u Srpskoj, što je Institut godinama izbjegavao.

Skandalozno je da je Institut od formiranja potrošio milione maraka, a da nije uspostavio centralnu evidenciju nestalih lica u proteklom ratu, što mu je bio jedan od osnovnih zadataka.

Ka­d je riječ o traženju i identifikovanju nestalih Srba, pripadnici srpskog naroda i predstavnici institucija Srpske zaista više nemaju šta da očekuju od tog instituta. Naročito ne treba da očekuju nakon što je iz njega na perfidan i nezakonit način uklonjen Milutin Mišić, jedini srpski kadar koji se borio za poštovanje zakonitosti u radu te institucije. 

Licemjerno je kad Semiha Borovac na Međunarodni dan nestalih izjavi da je "traganje za nestalim prvorazredno pitanje ljudskih prava, civilizacijska i moralna obaveza svakog pojedinca u bh. društvu i svih nivoa vlasti", kad se zna šta je sve, u tandemu sa Amorom Mašovićem i u interesu SDA, uradila na uklanjanju Mišića iz Kolegijuma direktora Instituta.

Zato u Srpskoj više niko ništa ne treba da očekuje od Instituta za nestala lica BiH, čak ni onda kad bi bila obećana njegova detaljna reforma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana