Međa

Darko Momić

"Svečano se zaklinjem da ću braniti suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost... Republike Srpske". Nije tako davno bio april 2005. godine kada su pripadnici posljednje klase Vojske Republike Srpske prilikom polaganja vojničke zakletve u kasarni Manjača na kraju zakletve umjesto propisanog "Bosne i Hercegovine" gromoglasno uzviknuli "Republike Srpske" i naišli na oduševljenje rodbine i prijatelja koji su po starom običaju došli regrutu u svečanu posjetu.

Nisu ti golobradi mladići tada mislili ništa loše Bosni i Hercegovini, samo su bolje mislili Republici Srpskoj. Snimak njihovog polaganja zakletve zabilježio je milione pregleda na "Jutjubu" i većini Srba u Republici Srpskoj i danas zaigra srce kada ga pogledaju. Kasnije ukidanje VRS, ukidanje redovnog vojnog roka i formiranje "profesionalnih" Oružanih snaga BiH koje su "ešdauni" i "gregorijani" slavodobitno nazivali vojskom i garantom mira daleko su od tih i takvih epiteta. Garant mira je samosvijest svih ljudi kao najbolja garancija da na ovim prostorima rata više nikada neće biti i ko ga spominjao u kući mu bio, tako da je cilj te nakaradne reforme u stvari bilo stvaranje iluzije o državnosti BiH. Pri tome je primarni cilj bio da se ukidanjem njene vojske uveliko umanji suverenitet Republike Srpske i oni koji su to radili u tome su uspjeli.

Poslije, ali i prije ukidanja vojske kao simbola državnosti, bilo je niz novih udara na Srpsku i njenog tihog razvlašćivanja kroz formiranje zajedničke obavještajne službe, UIO, SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i inih agencija, ustanova i institucija na nivou BiH od kojih su mnoge same sebi svrha. I istrpjela je Republika Srpska sva ta brojna otimanja i zakidanja, pregrmjela sječu kadrova i nezabilježena kršenja osnovnih ljudskih prava od strane šefova OHR-a, pa na kraju i pokušaj nasilnog otimanja njenog rođendana od strane "malog OHR-a" ili preciznije Ustavnog suda BiH.

Pri tome su oni koji su to sve radili veoma često znali da pronađu "saradnike" u Srpskoj, pa su vjerovatno računali da će tako biti i sa odlukom kojom Srpskoj žele na silu da otmu njeno poljoprivredno zemljište. Ali nisu računali da će Narodna skupština RS (koja je nažalost i prije dva dana na trenutke ličila na pravo ruglo) jedinstveno stati iza zaključaka koji u ovom slučaju ne bi trebalo i zaista želim da vjerujem da neće ostati - mrtvo slovo na papiru.

Najviše funkcionere Srpske i njene političke predstavnike u zajedničkim institucijama na to obavezuje zakletva posljednje klase Vojske Republike Srpske. A oni koji se zaklinju u BiH zaboravili su staru dobru narodnu poslovicu koja kaže: - Ne diraj Muslimanu u ženu, Hrvatu u vjeru, a Srbinu u među!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana