Medijska agresija

Svjetlana Tadić
Medijska agresija

Oduvijek i zauvijek će na prostoru BiH preovladavati različita mišljenja, a očekivano je da se ni u budućnosti predstavnici iz Federacije BiH ne slažu sa predstavnicima iz Republike Srpske, čak ni u tome šta je crno, a šta bijelo.

Tako je oduvijek, pa tako i povodom shvatanja Republike Srpske kao dijela BiH nastalog legitimnom voljom srpskog naroda.

Posljednja dva dana u federalnim medijima moglo se čuti i pročitati svašta o Srpskoj, od toga da je "moralna nakaza", "genocidna tvorevina", da predsjednik RS Milorad Dodik "priča bajke"...

Sve ove naslove pratilo je iznošenje uvredljivih i neistinitih činjenica na račun Srpske i njenog nastanka.

Najistaknutiji zvaničnici i stranke iz FBiH su tvrdili da Srpska nije "srpska nego bosanskohercegovačka", da je nastala na patnji Bošnjaka i Hrvata, da je njen nastanak pratilo etničko čišćenje.

Pod nazivom "Krnja velika Srbija" FTV je emitovala emisiju "60 minuta - specijal" baš na godišnjicu i krsnu slavu RS. Da to nije javni TV servis, ne bi bilo potrebno ni spominjati sadržaje koje objavljuje FTV, ovako naziv "moralna nakaza" mogu pripisati sebi, a ne Republici Srpskoj.

FTV je dosegnula toliko daleko ili nisko, da je nastanak RS povezala sa Načertanijem iz 1844. godine, Stevanom Moljevićem i Svetosavskim saborom iz 1944, Memorandumom SANU iz 1986. godine, te sa balkanskim ratovima, tvrdeći cijelo vrijeme da je to vodilo stvaranju velike srpske države.

A kao rezultat toga se navodi i to da otvaranje OŠ "Srbija" u Palama suštinski znači da je to područje "velika Srbija, tačnije, najsigurnije ulaganje da to u budućnosti i postane".

Istoričari iz Srpske i Srbije slažu se iznesene tvrdnje nemoralne FTV nemaju uporišta u istoriji.

I ne samo to - nemaju uporišta u zdravom razumu, činjenicama i ni u čemu što ima veze za istinom - faktom. Nisu se libili, ni danas, kao ni sve vrijeme svoje "slavne kreativne putanje" da odnose u ovoj zemlji još više unize, pogaze, uprljaju. Mediji, kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja, sebi takvu prljavštinu nikada ne bi smjeli da dozvole. Ne bi prvenstveno zbog dužnosti i obaveza prema onima koje obavještavaju, izvještavaju i informišu svakodnevno. Prema onima koji su spremni da poslušaju, pogledaju, pročitaju ono što imaju da kažu. Teze su u ovom slučaju potpuno izokrenute, stvari postavljene naglavačke, istina zamagljena...

Ne samo da su federalni mediji pokazali da je mnogo bolje baviti se stvarima iz susjednog dvorišta nego iz svoga, već su dokazali da su oni ti kojima je sve srpsko trn u oku, a ne obrnuto.

A zašto? Zato što nisu ispunili svoj san, nisu ostvarili unitarnu, jednonacionalnu, bošnjačku BiH. Uz FBiH, htjeli ili ne, dobili su Srpsku koja će, uprkos njima, ali prvenstveno za svoje dobro, i dalje jačati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana