Mediji

Goran Maunaga

Kriminalne i korumpirane zemlje, poznato je, ne mogu da računaju na članstvo u Evropskoj uniji i to je dobro, ali isto tako je dobro to što će evropski komesar za proširenje Štefan File zahtijevati da i sloboda medija bude postavljena kao uslov pred sve zemlje koje su kandidati za članstvo u toj zajednici država.

To što je na konferenciji u Briselu posvećenoj slobodi medija na zapadnom Balkanu i u Turskoj konstatovano da u tom regionu mediji nemaju potrebnu slobodu, da je ona posljednjih godina pogoršana, da su prijetnje i nasilje nad novinarima u porastu te da postoji i veliki prostor za uplitanje politike u rad medija, treba da nas više nego zabrine.

Znajući, pored tog, još i to da u BiH čak i tužioci i sudije krše Zakon o krivičnom postupku pozivajući novinare na sudska ročišta s ciljem pritiska ili namjere da ih iskoriste za svoje predmete, onda je jasno da će tu praksu biti teško iskorijeniti i da će BiH teško ispuniti uslov o slobodi medija, čije je donošenje najavio File.

To ne bi bilo tako da su se tim velikim problemom u BiH bar malo bavili oni koji su to trebali da rade. Iako još nismo dio EU i iako imamo mnogo kočnica koje nam sprečavaju približavanje toj zajednici, ona se primiče nama, od 1. jula i fizički, pa je za utjehu bar to što je problem slobode medija na Balkanu jasno preciziran u Briselu.

Slobodni mediji su pokazatelj jake demokratije, što je jedan od preduslova za priključenje EU, a Evropska komisija najviši prioritet dala je baš slobodi medija zemalja kandidata.

Na konferenciji je naglašeno da bi vlast u BiH trebalo da povede više računa zbog nasilja nad novinarima i pojačanih prijetnji koje vode samocenzuri, ali nije zaboravljena ni činjenica da postoje novinari koji nepoštovanjem etičkih kodeksa tu profesiju izvrgavaju ruglu.

U BiH ima popriličan broj takvih, ali ni povodom toga ništa nije preduzeto pa se isti, i pored dokaza o, recimo, reketiranju i kriminalu, i dalje bez problema bave tim poslom.    

To će se morati promijeniti ako želimo da uđemo u EU. Sa ovakim "medijskim slobodama" i u zemlji u kojoj se novinari saslušavaju jer obavljaju svoj posao i ukazuju na nepravilnosti u radu bilo koga, bila to Koalicija "1. mart" ili neka druga, to neće biti moguće ni za hiljadu godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana