Mediji i izbori

Vanja Štrbac
Mediji i izbori

Ovih dana, stranice navodno "slobodnih" medija, uglavnom iz FBiH, preplavljene su informacijama o najavljenoj pomoći Vlade RS medijima u Srpskoj. Kažu da Vlada na ovaj način kupuje medije?! Kažu to isti oni "slobodni mediji" koji već pet godina pišu da su mediji u RS "režimski".

Zašto je potrebno Vladi RS da kupuje medije ako su oni odavno "režimski"? Zanimljivo da odgovor na ovo logično pitanje ne postavlja niko. Možda ih kupuje da režimski budu još režimskiji?!

Zanimljivo je i to da su tezu o režimskim medijima u RS ustoličili oni "nerežimski" mediji koji su, javna je tajna, pod nerežimskom kontrolom Zlatka Lagumdžije i Harisa Silajdžića. I u tim medijima, oni nerežimski urednici kojima je Silajdžić za predan rad i poslušnost, kažu upućeni, obećao imenovanja na ambasadorska mjesta već u septembru.

"Nerežimski mediji" svoju tezu o kupovini režimskih medija u RS potkrepljuju izjavama SDS-a, PDP-a i SRS-a i njihovom odlukom o bojkotu RTRS-a u trajanju od 20 dana.

Nevjerovatno je da u izbornoj godini i na samom početku najvruće kampanje, kada pametne stranke angažuju agencije da im osmisle konstantan PR nastup, koji će mediji da prenose, u vrijeme kada se, "ispod žita", kupuju novinari za nekoliko stotina maraka da proture informacije o aktivnostima stranaka, opozicija u RS dobrovoljno sama sebi uskraćuje medijski prostor. I to, na najjačem mediju - javnom servisu.

Suvišno je reći da je ta odluka politički maloumna! Ili je možda unaprijed osmišljena da ove stranke sa sebe speru odgovornost za izborni debakl. Naravno, poslije rezultata istraživanja javnog mnjenja koji govore o tome.

Mediji su krivi za propast na izborima. To je uvijek najlakše opravdanje za izborne gubitnike. Tako sa sebe peru odgovornost.

A kada izbori prođu i kada se ustoliče pobjednici, mediji za to nisu zaslužni. Jer "nama niko nije pomogao, mi smo pobijedili zato što smo najljepši i najpametniji".

I tako godinama. I tako iz početka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana