Medicinari

Danijela Bajić

Upis u srednje četvorogodišnje škole počeo je juče širom Srpske, a prema riječima njihovih predstavnika, i ove godine najveća jagma vlada za medicinskim školama.

 

Da je tako najbolje potvrđuje podatak da je samo u roku od pet časova sva potrebna dokumenta uz popunjen zahtjev u banjalučkoj Medicinskoj školi, koja ove godine ne planira da primi više od 224 učenika, predalo čak 270 svršenih osnovaca.

Međutim, to nije konačan broj, jer prijem dokumenata za upis učenika koji imaju 60 i više bodova traje i danas, a konkursom je planiran i julski rok, plus žalbe kandidata koji smatraju da su zbog velike konkurencije ostali oštećeni. Već sad se može znati da će broj zainteresovanih biti daleko veći od broja slobodnih mjesta.

Iako većina u svjedočanstvu nema nijednu drugu ocjenu osim petica, sve su prilike da će ipak mnogi od njih morati da razmisle i o drugom zanimanju. I tako, dok će medicinske škole u Srpskoj i ove godine kuburiti sa velikim brojem kandidata, pojedina zanimanja bi zbog lošeg odziva mogla biti ugašena. S obzirom na to da je upis u srednje škole tek počeo, rano je donositi bilo kakve prognoze o kojim zanimanjima je riječ, jer je mnogo više učenika koji su osnovno obrazovanje završili sa vrlo dobrim i dobrim uspjehom.

Druga škola po interesovanju svršenih osnovaca u Srpskoj je gimnazija, koja je ranijih godina važila i za najpoželjniju, dok Njemačka i druge evropske zemlje nisu počele uvoziti medicinare iz BiH obećavajući im dobre zarade i pristojne uslove za rad.

Ista situacija je i sa dobrim informatičarima, koji su do ove godine znanje mogli da stiču jedino na fakultetima. Dobar informatičar, kako kod nas, tako i u svijetu, zlata vrijedi. To je možda u jednu ruku i uticalo na mnoge roditelje budućih srednjoškolaca da svoju djecu podrže, pa i nagovore pri izboru životnog zanimanja.

Na kraju se postavlja pitanje da li Srpska i ove godine školuje kadar za inostranstvo, jer mnogi učenici koji upisuju gimnazije ne kriju da po završetku srednjeg obrazovanja planiraju da studiraju medicinu, a da svoje znanje unovče na stranim klinikama. 

Samo u protekle dvije godine u Njemačku je "trbuhom za kruhom" otišlo više hiljada kvalitetnih medicinara, čijim putem će danas-sutra krenuti i veliki broj onih koji tek sada upisuju srednju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana