Meddžida Kreso

Svjetlana Šurlan

Predsjedniku Suda BiH Meddžidi Kreso niko ništa ne može, pa ni Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, sada je i službeno potvrđeno.

Nakon što je Kreso više puta odbijala da odgovara za svoj rad bilo kome, pa i VSTS-u, u ovoj su instituciji poklekli. VSTS je prvo u maju pozvao Kreso da objasni loše rezultate rada, ali ona se nije pojavila, rekavši pri tome da nikada nije ni namjeravala da se odazove VSTS-u. Da bi valjda sve zakamuflirali i pokušali da izvuku Kreso od loše ocjene javnosti za njen rad, u VSTS-u su rekli da će ona sve objasniti na konferenciji predsjednika sudova u Tesliću.

Na toj konferenciji, inače, svi predsjednici govore o svom radu, ali je sasvim očigledno bilo da tu Kreso neće u potpunosti objasniti kako i po kojim zakonima i pravilima presuđuju sudije kojima predsjedava.

Nakon što su to shvatili, iz VSTS-a su Kreso ponovo pozvali u julu, kada se ona opet nije pojavila. Da bi ispali stroži, ovoga su puta u VSTS-u usvojili zaključak kojim se nalaže da se dostave rezultati rada Suda BiH i rezultati rada učinka za svakog sudiju ponaosob. Očigledno je da ni to nije mnogo zabrinulo Kreso.

Ipak, poslije višemjesečnog natezanja odlučila je da dođe na sjednicu VSTS-a - ali izgleda samo da se još jednom nasmije u lice svim članovima VSTS-a.

Izvještaj o radu Suda BiH u 2012. je tako juče razmatran uz prisustvo Kreso, ali je VSTS opet ostao nijem. Nije jasno iz kog razloga, ali opet traže dopunu.... Da li je cilj da se Meddžidi Kreso da šansa da se još malo opravda prije nego što je ocijene ili se, kako tvrde upućeni, VSTS plaši da oni ne bi bili kritikovani za iznesene ocjene o radu Suda?

Svi predsjednici sudova u oba entiteta i Brčko distriktu predmet su ocjenjivanja VSTS-a, pa zašto je problem da to budu i predsjednik Suda BiH i glavni tužilac?

Kome i zašto treba ovakvo smiješno pravosuđe, nikom nije jasno i vjerovatno se odgovor na ovo pitanje u BiH, ovakvoj kakva jeste, nikada neće ni dobiti. Bar ne dotle dok iza predsjednika i jedne i druge pomenute institucije stoje stranci, a ne domaće zakonodavne i izvršne vlasti. U svakom slučaju, vrijeme je da se nešto preduzme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana