Medalje otrova

Željka Domazet

Da se BiH nikada neće sastaviti, niti će se moći zakrpiti šavovi po kojima je ispucala najbolje pokazuje podatak da se pod okriljem federalnog ministarstva za pitanja boraca dodjeljuju medalje otpora Jusufu Prazini, Ismetu Bajramoviću, Ramizu Delaliću i sličnim prijeratnim sarajevskim kriminalcima.

Ako se ima u vidu činjenica da se dvije decenije od početka rata u jednoj polovini BiH pod okriljem zvaničnih institucija dodjeljuju "medalje otpora" kriminalcima i zločincima koji su tim epitetima okićeni i u tom dijelu BiH, ti isti vaskrsli zločinci bi u drugoj polovini ove zemlje mogli dobiti jedino "medalje" za nasilje i zločine, onda postaje jasno da je međunarodno priznata država pukla nadvoje, ako ne i natroje i da joj više spasa nema.

Ovaj potez zvaničnih federalnih institucija dvadeset godina poslije rata nije ništa drugo do jasan dokaz da su te institucije i prije rata, u ratu i sada poslije njega, bez obzira na sva povremena ograđivanja, stajale iza zločina i zločinaca, te da su ih upravo pod njihovim patronatom i uz njihov blagoslov činili.

Imajući u vidu činjenicu da zvanična institucija kakva bi trebalo da bude Ministarstvo za boračka pitanja FBiH i dvije decenije stoji iza "medalja otpora" i imena kojima se one dodjeljuju, da će bez ikakvog zazora i dileme stati iza imena Juke Prazine, Ramiza Delalića Ćele, te imenovanih i neimenovanih zločinaca, koji su srpske civile klali, bacali u jame, prebijali, izbacivali iz stanova, pljačkali, onda se može reći da se ova zemlja zauvijek pozdravila sa zdravim razumom i željom da ikada postane normalna država.

Ako se Cace, Ćele i Prazine kao njihovi muslimanski i bošnjački sunarodnici slave kao crni biseri, heroji odbrane i prvoborci, onda ova zemlja i nije ništa drugo do zemlja u kojoj se svako bezakonje, kriminal i zločin nagrađuju i odlikuju. Ove "medalje otpora", koje se sada, dvije decenije poslije početka rata, bez ikakvog sustezanja dijele, nisu ništa drugo do "medalje otrova" od kojih se, po svemu sudeći, ova zemlja nikada neće izliječiti.

Sa takvim potezima i pogledima na budućnost sama sebi ništa drugo neće donijeti nego mrak, nepovjerenje i podjele. Ovakvi potezi zvaničnih federalnih institucija je upravo vode tamo odakle joj povratka u normalne tokove zasigurno nema. Stoga i nije čudno da se upravo za ovu nelogičnu zemlju može reći da svi oni koji u normalnoj zemlji završavaju iza rešetaka ili na smetljištu istorije, u BiH dobiju medalje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana