Matrica

Veljko Zeljković

Centralna izborna komisija, ali i Sud BiH postali su moćno sredstvo u rukama pojedinih bošnjačkih partija, koje preko svojih kadrova kontrolišu njihov rad. CIK “presudi”, Sud BiH aminuje, u zavisnosti od toga da li to odgovara SDA ili ne.

Da je tako, može se najbolje vidjeti na slučajevima lokalnih izbora održanih u Mostaru i Srebrenici. I pored toga što su u gradu na Neretvi uočene, registrovane i zadokumentovane brojne neregularnosti, a koje idu od izbornog inženjeringa do krađe glasova, za članove CIK-a to nije bio dovoljan argument da ponove cjelokupne izbore u ovom gradu. Nisu sačekali ni ishod tužbe koju je podnio HDZ.

Da je kojim slučajem situacija bila drugačija, da je “bošnjački blok” izgubio, vjerovatno bi se u Mostaru i danas treslo, te bi se našao u paketu sa Dobojem, Travnikom i Srebrenicom. I to je demokratija koju zastupaju ti zagovornici građanske države BiH. Nema tu nikakve demokratije. Naprotiv. Radi se o težnji jednog naroda da uspostavi potpunu dominaciju nad drugim.

 S druge strane, nakon instrumentalizovane medijske i političke hajke, a koja je trebalo da posluži kao alibi, Centralna izborna komisija BiH, a na čijem čelu se nalazi nekadašnji savjetnik Željka Komšića, donijela je odluku da na osnovu nekakvih sumnji poništi izbore u Srebrenici. Žalbe koje su pisane bačene su u korpu. Sud BiH ih nije uvažio. Snaga argumenata nije važna. Ovakav ishod je i očekivan, jer ova dva grada su veoma važna za bošnjačku politiku. Uostalom, Mostar je punih 12 godina bio pod blokadom zbog jedne takve politike.

Ono što zabrinjava jeste da SDA na ovaj način polako, ali sigurno uspostavlja jednu opasnu matricu koja bi mogla biti primijenjena i na opštim izborima 2022. godine, da rezultate izbora ne kroje glasači, već brojači glasova.

Čelni ljudi SDA ne kriju kako bi ti izbori mogli biti ključni da se BiH “oslobodi okova”. Zaposjeli su sve ključne institucije preko kojih to planiraju i da ostvare.

Plan je da se Hrvati dodatno majorizuju, te potpuno isključe iz političkog života FBiH, ali i na nivou BiH. Za njih je neprihvatljivo da šačica jednog konstitutivnog naroda ima toliku političku moć.

Kada završe taj obračun sa Hrvatima, na red bi došli Srbi i Republika Srpska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana