Mašinovođe

Marijana Miljić
Mašinovođe

Dok Vlada RS sliva milione maraka u "Željeznice Republike Srpke" i razmišlja o obezbjeđenju dodatnih miliona rebalansom budžeta kako bi izvukla ovo preduzeće iz problema i pomogla radnicima, mašinovođe u "Željeznicama", čija prosječna mjesečna primanja prelaze 1.000 maraka, obustavili su saobraćaj.

Većini stanovnika Srpske u današnje vrijeme ostaje pusti san da imaju platu 1.000 maraka. Mnogi koji mjesečno primaju i duplo manje, ni ne razmišljaju o dizanju pobuna.

Da se apetiti zaposlenih u "Željeznicama" ne mogu zasititi jasno je i pticama na grani, ali svaki put iznova iznenadi pohlepa pojedinaca.

Mašinovođama ovo nije prvi put da "silu" prikazuju na najgori mogući način, jer su i prije, dok su ostali radnici odustajali od štrajka i vraćali se na posao, oni dizali nove hajke jer su htjeli više i više miliona za sebe. 

Oni koji upravljaju vozovima na ovaj način dokazali su da je istinita ona izreka "Kome pružiš ruku, tražiće ti glavu". Vlada RS pružila im je ruku i spasila preduzeće od propadanja, ali to njima izgleda ama baš ništa ne znači, jer svojim potezom dodatno guše željeznički saobraćaj u Srpskoj koji upravo zbog takvih kao što su mašinovođe grca u dubiozi.

Svoje proteste mašinovođe opravdavaju kršenjem zakona i traže da im se po kilometar satu isplaćuju 2,4 umjesto jedne marke, što nije u skladu sa kolektivnim ugovorom. 

Bivša uprava, koja je i uzrok nedaća ovog preduzeća, pravila je ove ustupke, pa su se mašinovođe ponadale da će i sadašnji menadžment preduzeća pokleknuti pred njihovim uslovima. 

Uprava, koja je odmah po stupanju mašinovođa u štrajk raspisala javni poziv za zapošljavanje novih mašinovođa, treba da istraje u svojim nastojanjima i jednom za svagda nerazumne i pohlepne radnike isprati iz preduzeća.

Dva sindikata ŽRS ogradila su se odmah od pobune mašinovođa ŽRS koji imaju srednju stručnu spremu, ali su plaćeni za stepen više.

Očito je da grešku mašinovođa vide svi, samo ne oni sami.

Mašinovođe treba da postanu svjesni da prave ogromne greške, kako sebi tako i privredi Srpske i da prekinu svoju tradiciju, jer će u suprotnom uprava prekinuti ugovore o zaposlenju i na njihovo mjesto dovesti nove, bolje radnike koji neće dizati bune svakih nekoliko mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana