Mašine za izvlačenje novca

Vedrana Kulaga Simić

BiH je i ovu godinu započela s agencijama, kancelarijama, direkcijama i drugim krajnje spornim institucijama na zajedničkom nivou koje su do sada samo pokazale da znaju da izvlače novac iz kase i da ne polažu račune ni za šta.

Iako je u prethodnom periodu bilo inicijativa i pokušaja da na neke od njih budu stavljeni katanci, ništa konkretno se nije desilo jer nije bilo dovoljno političke volje da te ideje budu sprovedene u djelo, što bi na kraju moglo skupo koštati ovu zemlju. Ma kakva ona bila.

A jedan djelić situacije na terenu objelodanili su revizori koji su lani napravili reviziju sprovedenih planskih dokumenata, a zaključak je da niko ne vodi računa ni o čemu niti mari za stvari na šta je svojevremeno stavio i svoj potpis. Pod lupom revizora našle su se strategije koje su nadležni usvojili ili samo planirali, ali je analiza pokazala da mnogi planovi nisu mrdnuli dalje od početka. Ako i to.

Uzalud potrošenog papira prepune su institucije na nivou BiH, a milion puta do sada se pokazalo da nadležni nisu spremni da se posvete stvarima kojih se prihvate, kao i da među armijom službenika za sve i svašta nema dovoljno onih koji mogu da na svojim leđima iznesu odgovornost koja im se nameće po funkciji.

Propale strategije su dio u moru problema na zajedničkom nivou, ali je poražavajuće da nikoga nije briga da li se planovi odvijaju kako je to i zamišljeno i da niko ne mari da jedna siromašna zemlja, jer BiH barem za takvu važi, gubi milione evra zbog neozbiljnosti i neodgovornosti onih koji treba da budu najodgovorniji. Na takav odnos ponovo su, po ko zna koji put, upozorili revizori. Ipak, gore od svega prethodno navedenog mogla bi biti situacija da nadležni i ovaj put postanu slijepi i nijemi na zamjerke koje im ispostave kolege iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Revizorske preporuke su, dobrim dijelom, završile kao i mnoge strategije - u kantama za otpatke i to je jedan od ključnih razloga zbog čega imamo ovo što imamo na nivou BiH, ali i generalno u javnom sektoru.

Netransparentno trošenje novca tradicionalno je svake godine prva na podužoj listi zamjerki koje revizori ispostave odgovornima na nivou BiH i koji se, opet tradicionalno, izvuku bez ikakve odgovornosti.

Takvu sudbinu će, sudeći po svemu, dočekati i ovaj najnoviji revizorski izvještaj o načinu kako se upravlja raznim strategijama na nivou BiH, a  sliku na terenu možda najbolji oslikava primjer Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina. U prvobitnom dokumentu, sa jasnim rokovima, popisani su predmeti koji treba da budu završeni do kraja 2015. godine, ali nisu ispunjeni. I nikom ništa. Nakon toga pristupilo se izradi revidirane strategije u kojoj su dati novi rokovi za iste ciljeve, ali taj dokument je misteriozno nestao iz Savjeta ministara nakon što je nekoliko puta, bez obrazloženja, skinut sa dnevnog reda. I to je to.

Takav je epilog dobilo još nebrojeno dokumenata, ali to je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana