Marš umjesto dobrodošlice

Vedrana Kulaga Simić

U BiH čuda nikada dosta. Kao prvo, mnogi nam kroje kape kako se njima hoće i u kakvom raspoloženju pozdrave jutro koje osvane, ali, kao drugo, za dosta toga smo i sami krivi.

 

I to tako traje previše godina. Kada god bi se domaći lideri i potrudili da naprave makar jedan korak naprijed, uslijedilo bi nešto što nas je sve ekspresno vraćalo ne dva, nego i pet nazad te bi, po starom dobrom običaju, ponovo nastavili da se valjamo u sopstvenom blatu do neke nove šanse.

Situacija u BiH, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je donio okvir u kojem i sada funkcioniše, gotovo da nikada nije bila idealna, a jedan od razloga je i što jedna grupa političara nije prihvatila realnost i što i danas nisu srećni što Srbi, a nekada i Hrvati, postoje u ovoj zemlji te jer imaju sva prava kao konstitutivni narodi.

Prostije, dio bošnjačke političke elite bi ranije zemlju u kojoj bi narod kojem oni pripadaju bio glavni i pitao se za sve, dok bi ostali samo mogli da budu savremeni rokovi - da rade za njih, doprinose, ćute i budu zahvalni za mrvice, ako ih i dobiju. Na putu ka tome dio političkih predstavnika Bošnjaka snažan vjetar u leđa ima od određenih međunarodnih struktura u i izvan BiH, a koji, sa pozicija svojevrsnih ambasadora i diplomata, ovdje čini se rade sve što u svojim matičnim zemljama nikada ne bi mogli. Teško je povjerovati u suprotno, jer oni ovdje, u BiH, gaze bezbrojne evropske i svjetske konvencije o ljudskim pravima i slobodi izražavanja. Ako ih ne gaze, onda se prave da vide one koji to rade.

Progledaju samo u onim slučajevima kada ocijene da se neke riječi, poruke i potezi predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske mogu podvesti u tu rubriku i onda se predstavljaju zaštitnicima demokratije. A to tako ne ide. Jednostavno ne može i ne bi trebalo nigdje, a posebno u BiH, koja mora, ako želi da opstane kao zemlja tri ravnopravna naroda, da vodi računa o različitostima, istovremeno zagovarajući razvoj i napredak svih.

Međutim, stvarno je daleko drugačija. I tome svjedočimo iz dana u dan. Sve se koristi da bi se podigle tenzije i već previše napaćeni narod opet gurnuo u neke nove provalije. Stalno se pronalaze izgovori da bi srpski predstavnici bili okarakterisani kao jedini rušioci BiH, njenog Ustava i Dejtona, a sada su na meti i profesori koji su sve do juče sasvim slobodno ulazili u BiH, radili svoj posao na univerzitetima.

Zabrana ulaska istoričaru i univerzitetskom profesoru Milošu Koviću u BiH, pod obrazloženjem da on predstavlja opasnost po bezbjednost, je kap koja polako preliva čašu i jedan dokaz više da su pojedinim strukturama u Sarajevu dobri samo oni Srbi koji se samo tako izjašnjavaju i koji ćute. Koji nemaju svoj stav, ne znaju svoju istoriju, ne žele da tragaju za istinom, ne pišu svojim pismo, ne pričaju svoj jezik i nemaju ništa protiv da im se stavi flaster na usta. A to nije zaslužio ni jedan narod u ovoj BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana