Manji budžeti ili naplata dugova

Vedrana Kulaga
Manji budžeti ili naplata dugova

Da sve ima svoj početak i kraj, biće izgleda konačno primjenjivo i na institucije BiH koje su prevršile svaku mjeru kada se radi o troškovima i rezultatima rada.

"Skromnim" i "ekonomičnim" institucijama BiH, koje su ove epitete zaslužile "savjesnim" radom i raspolaganjem novcem, spremaju se rezovi budžeta za iduću godinu.

Stotine miliona maraka na godišnjem nivou odlazile su u ruke preobimne administracije, na putovanja "samo da se vidi puta i bijelog svijeta" takođe, a o novcu koji je potrošen za zakup prostorija suvišna je svaka riječ.

Institucije BiH, poznatije kao "rupe bez dna" u kojima je ušuškano oko 22.000 radnika, godinama nemilice enormno troše novac poreskih obveznika, krše zakone o javnim nabavkama, za sopstvene potrebe koriste službena vozila, a račune telefonskih usluga "krase" brojne nule poslije prvih brojeva.

Ponosni vlasnici revizorskog mišljenja sa rezervom godinama ne mrdaju s mjesta. Brojne bh. institucije i njihovi nadležni godinama ignorišu preporuke revizora, misleći da su, gle čuda, savršeno nedodirljivi.

Svjedoci smo činjenice da su neke od njih godinama ponavljale greške, usput praveći i nove, ali nadajmo se da svemu tome polako dolazi kraj.

Pred Komisijom za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH početkom iduće sedmice trebalo bi da se nađe sveukupna informacija o trošenju budžetskog novca te stepenu ispunjavanja preporuka iz revizorskih izvještaja tih istih "skromnih" institucija.

Ako je suditi prema riječima pojedinih članova Komisije, rastrošnici bi za svoj nerad i "dobro" upravljanje novcem mogli da budu nagrađeni sa čak 20 odsto manje sredstava u budžetu.

Bahatom ponašanju institucija BiH potrebno je stati u kraj, i nadajmo se da će prvi korak na tom putu napraviti članovi ove komisije. Neko mora da odgovara za milione potrošene bez pokrića. Krajnje je vrijeme da se ministri Alkalaj, Cikotić i drugi okrenu iza sebe i postanu svjesni u kakvom su finansijskom minusu i koliko su miliona uzalud potrošili.

I tek onda kada gore nabrojani, ali i oni nenamjerno nepomenuti, budu podvukli crtu ispod svog rada u ovom mandatu i kada izađu na megdan, u ovom slučaju parlamentarcima, pravna država će profunkcionisati.

Niko, ama baš niko, pa ni ovi pomenuti i oni nenamjerno izostavljeni, nema pravo da arči i rasipa novac koji smo svi zajedno zaradili. Cilj njihovog mandata, da podsjetimo, s obzirom na to da su to sami zaboravili, trebalo je da bude rad na unapređenju oblasti kojom rukovode, a ne rasipanje i trpanje u sopstvene džepove.

Nikad nije kasno da pravna država zaživi, pa makar i u tehničkom mandatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana