Manje redova, bolje liječenje

Danijela Bajić

Po ugledu na druge evropske zemlje krajem ove godine i u Republici Srpskoj bi trebalo da zažive elektronske zdravstvene knjižice, uputnice, recepti i kartoni, što će umnogome olakšati rad ljekarima, ali i građanima, koji više neće morati da šetaju od jednog do drugog ljekara sa hrpom papira, te po ko zna koji put raditi jedne te iste nalaze.

Digitalizacija kompletnog zdravstva će, između ostalog, omogućiti znatno bolju analizu podataka, precizniju i sigurniju dijagnostiku, jednom riječju pacijentima će pružiti kvalitetnije liječenje.

Njena svrha i jeste da bude od podjednake koristi i pacijentima i zdravstvenim radnicima.

Ono što je jako važno za stanovnike Srpske jeste da će, za razliku od, primjera radi, onih u Srbiji, prva elektronska kartica biti besplatna.

Njen rok važenja bi trebalo da bude nekih pet godina od dana izrade, a troškove redovne zamjene, kao i izrade nove u slučaju da bude oštećena ili ukradena, pacijenti će snositi sami, što je i sasvim normalno.

Cijenu i način plaćanja odrediće Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske,  koji je i zadužen za realizaciju ovog ne tako jednostavnog projekta.

Da ima pomaka i da integrisanje zdravstvenog informacionog sistema nije samo “mrtvo slovo na papiru”, kako mnogi vole da kažu, pokazuje podatak da su proteklih nekoliko mjeseci četiri zdravstvene ustanove opremljene neophodnom opremom. 

Prve zdravstvene ustanove u RS u kojima će biti uveden Integrisani zdravstveni informacioni sistem su Bolnica Gradiška i domovi zdravlja u Srpcu, Kozarskoj Dubici i Gradišci.

Ovaj projekat, koji je inače jedan od najznačajnijih za Srpsku, trebalo bi znatno da unaprijedi zdravstveni sistem, učini ga kvalitetnijim i da donese značajne finansijske uštede za cjelokupni sistem.

Inegrisanim zdravstvenim sistemom resorno ministarstvo će imati potpunu kontrolu nad brojem radnika, njihovu strukturu, stručnu osposobljenost, poziciju i slično, što će za mnoge rukovodioce zdravstvenih ustanova biti izazov. 

Osim toga, imaće i uvid ko koliko radi, pa će na osnovu toga biti odvojeni radnici od neradnika i u skladu sa tim ih plaćati.

Sve u svemu projekat od velike koristi za sve, samo pitanje je da li će to da funkcioniše na način kako je zamišljeno, s obzirom na stanje u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana