Manje indeksa

Dragana Orlović

Ovogodišnja upisna politika, bar kada su u pitanju javni univerziteti u Republici Srpskoj, izgleda da će imati pozitivne pomake u odnosu na prethodne godine. Ruku na srce, a i bilo je vrijeme…

Urađeni su prijedlozi za upis u iduću akademsku godinu koje su razmotrili kako nadležna, tako i stručna lica i odlučeno je da se broj slobodnih mjesta smanji za 20-ak odsto na pojedinim studijskim programima.

Ti studijski programi su, kako se moglo i pretpostaviti, pravo, ekonomija, Učiteljski studij, ali i Fakultet za fizičko vaspitanje i sport.

Manje mjesta planirano je i na šumarstvu u Vlasenici, jer je utvrđeno da izlaznih profila i sa ovog studijskog programa ima dovoljno.

Izgleda da je napokon podvučena crta i napravljen realan presjek stanja kada je riječ o broju studenata koji se upisuju, diplomiranih mladih ljudi i njihovih kolega koji već godinama bezuspješno obilaze biroe.

Ipak, prema mišljenju akademske zajednice, ovo je tek prvi korak ka rješenju problema. I to problema koji iziskuje godine i godine detaljnih analiza, rasprava i raznih preduzetih mjera.

Ali, ono što je sada neophodno učiniti, jeste na vrijeme reagovati i kada su u pitanju privatne visokoškolske ustanove.

Šta vrijedi ako se broj indeksa za buduće ekonomiste smanji na javnim fakultetima, ako će na privatnim visokoškolskim ustanovama da ih upisuju na hiljade i hiljade. Situacija će biti još gora.

Na nadležnima je da i tu mogućnost sagledaju i pravovremeno reaguju.

Naravno da ovdje ne treba ni da se zanemari sloboda izbora koju mladi imaju, a koju mnogi, nažalost, nikako pametno da iskoriste, pa zanemaruju statistike i upisuju fakultete koji ih direktno školuju za biro.

Na njima je, kao i na generacijama prije, a i poslije njih, da dobro razmisle i donesu pametnu odluku, šta žele da budu - zaposleni ili ne…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana