Manjak inspektora

Danijela Bajić

Oblasti poput socijalne zaštite, rudarstva i željezničkog saobraćaja gotovo nema ko da kontroliše, jer u Srpskoj postoje jedan ili dva inspektora koji provjeravaju primjenu propisa u ovim zonama na njenoj kompletnoj teritoriji, dok je posla sve više.

Ako se uzme u obzir da se zakoni krše i u onima koje su konstantno pod nadzorom više ljudi, onda je u oblasti socijalne zaštite, rudarstva i željezničkog saobraćaja totalni haos. Da je situacija alarmantna, potvrđuje i činjenica pripajanja pojedinih oblasti inspekcijskog nadzora, koje pokriva jedan inspektor, sve kako bi koliko-toliko nadomjestili manjak kadra.

Posebno teška situacija je kod nadzora radnih odnosa i zaštite na radu, s obzirom na to da je broj inspektora u odnosu na broj privrednih subjekata nedovoljan, pa se i u tim oblastima, između ostalog, Inspektorat opredijelio za objedinjavanje nadležnosti inspektora.

Problem je i predugačak spisak njihovih nadležnosti, pa, recimo, osim kontrole, značajan dio vremena inspektori utroše na razgovore sa strankama, učestvovanje na sudovima po osnovu pokrenutih prekršajnih postupaka, priprema, pisanje izvještaja i informacija.

Iako je svjestan situacije, Inspektorat je zbog ograničenog budžeta nemoćan bilo šta da uradi, osim da inspektore angažuje i u popodnevnim satima, kao i vikendom.

Rad inspektora ometa i to što su, po pravilu, loše opremljeni, kao i odliv službenika specifičnih zvanja.

Osim ograničenog budžeta, iz kojeg je svaka marka unaprijed isplanirana, problem predstavlja i pronalazak određenih kadrova koji ispunjavaju zakonske uslove i koji su spremni da rade za primanja koja su propisana zakonom.

Međutim, tu nema ništa neobično, jer inženjeri određenih struka mogu ostvariti mnogo veća primanja u proizvodnom sektoru, kako u Srpskoj, tako i u inostranstvu.

Takođe, važna je i edukacija postojećeg kadra, jer se privrednici nerijetko suočavaju sa problemom da dva inspektora daju različita mišljenja. To je nedopustivo i samo im stvara probleme, zbog čega su pod hitno potrebne promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana