Manival

Željka Domazet

Da bi BiH mogla vrlo lako da se nađe na crnoj listi zbog neadekvatne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno neusvajanja adekvatnih zakonskih i podzakonskih akata, pokazalo je i ovosedmično revidirano saopštenje Komiteta za sprečavanje pranja novca Savjeta Evrope (Manivala).

U ovom revidiranom saopštenju jasno stoji ocjena da BiH nije u dovoljnoj mjeri ispunila utvrđene obaveze u borbi protiv finansiranja terorizma.

Ovo nije prvi put da Manival upozorava da BiH obaveze, kada je riječ o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, mora ispuniti, ako ne želi da uz mnogobrojne skandalozne i nimalo ružičaste liste dospije i na crnu, čime bi sebe i pored ionako loše ekonomske situacije, dovela u poziciju da sve finansijske transakcije iz zemlje i u ovu zemlju prođu sito i rešeto.

Da su se sa Manivalom na različite načine igrali dokazuje i činjenica da su određene stranke, a naročito one sa bošnjačkim predznakom, ovu međunarodnu instituciju i njene zahtjeve koristile kako bi još koju nadležnost prenijeli na nivo zajedničkih institucija, pa su određena zakonska rješenja donošena pet do dvanaest.

O nemaru i neozbiljnosti institucija BiH kada je riječ o Manivalu govori i podatak da su određena podzakonska akta kupila prašinu po ladicama i nisu na vrijeme donošena, što je dodatno slalo lošu sliku o ovoj zemlji i aljkavosti svake vrste kada je o njenim obavezama riječ.

Ako BiH zaista želi da se na adekvatan način odupre pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti, nikakav prenos nadležnosti ni u kom slučaju nije joj potreban, ali u svakom slučaju jeste adekvatan odgovor na sve finansijske tokove koji idu pogrešnim smjerom i potpomažu slanje građana ove zemlje u borbu u Siriju ili Irak.

Da taj adekvatan odgovor još u ovoj zemlji nije pronađen, najbolje svjedoči podatak da je javnost gotovo svakodnevno suočena sa mnogobrojnim hapšenjima ekstremista i terorista, koji su zarad svojih radikalnih ideja spremni i netrepnuvši umrijeti.

Da li će ova zemlja naći adekvatan odgovor na sve zadaće koje od nje traži Manival ili će se nađi na crnoj listi, pokazaće dani koji slijede. Ako adekvatnog odgovora ne bude, iz BiH će zasigurno u svijet opet biti poslata mračna slika, koja će biti samo jedna među mnogobrojnima koje su već poslate.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana