Mandati

Goran Maunaga

Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, dvije institucije bez kojih država ne može da funkcioniše, nemaju zakonito, legitimno rukovodstvo.

Bez direktora su i bez njihovih zamjenika, ali BiH i dalje, kao i u mnogo sličnih i neobjašnjivih situacija do sada, nastavlja da egzistira kao da je s njom, pravno, sve u redu.

A nije, već odavno.

Situacija u vezi sa istekom mandata direktorima i njihovim zamjenicima u policijskim tijelima te pokušajem produžetka njihovog mandata još jednom je pokazala da je većina toga u BiH nemoguća, neostvariva misija.

Na ovom primjeru pokazalo se da u BiH više zaista ne može da bude nikakvog dogovora čak i onda kad izgleda da je svima stalo da se rješenje nađe brzo i da nema baš nikakvog razloga da se postizanje sporazuma odugovlači ili "minira".

Ali ovdje uvijek neko ima svoje tajne, teško dokučive razloge, a ovog puta znaju ih samo Zlatko Lagumdžija i Damir Hadžić.

Oni su spriječili donošenje zaključka o tom pitanju u Savjetu ministara, ne zna se zašto, iako su Ministarstvo pravde i Kancelarija za zakonodavstvo dali mišljenje da bi mandati čelnicima tih agencija trebalo da budu produženi.

Ako Direkcija u vrijeme nasilnih protesta, kada je bila "u punoj formi", nije uspjela da opravda "koordinacionu" odrednicu iz svog naziva, šta bi se desilo tek sada, kad niko nije ovlašćen da potpisuje akta i donosi ključne odluke u slučaju neke "neophodnosti".

Koga u BiH zanima, i ko je najodgovorniji za to što takva situacija dodatno narušava bezbjednosni sistem? Ko bi odgovarao ako bi danas bio izveden uspješan teroristički napad jer Granična policija i Direkcija nisu bile u funkciji?

Tu dolazimo do najbolnijeg pitanja, u BiH potpuno neriješenog - do pitanja odgovornosti.

Bez precizno riješenog tog problema, uz postavljanje ljestvice na najviši nivo, BiH nije trebalo uopšte ni početi graditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana