Mandat haosa

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja koja nikako da dospije na zelenu granu. Stalno se smjenjuju krize, teške riječi i optužbe koje zemlju i one najveće optimiste guraju sve više prema ambisu.

Ovaj mandat izabranih predstavnika naroda polako se bliži kraju, a ostaće upamćen kao period u kojem gotovo ništa nije funkcionisalo kako treba - od Parlamenta pa nadalje.

Mnogi stari problemi dobili su novu dimenziju, a na sceni su se pojavili novi koji su posljedica izuzetno loših odnosa između onih kojima su birači prije četiri godine povjerili u ruke svoju, i budućnost cijele zemlje.

Ogledalo cijele situacije je Parlament BiH u kojem izuzetno važna pitanja nisu dobila epilog i u kojem je kriza vlasti do kraja pustila korijenje. Kao rezultat takvih odnosa dobili smo krizu u brojnim oblicima.

Jedan u nizu negativnih primjera koji je “rođen” u mandatu haosa je (ne)rad Zajedničke komisije Parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja se bavi važnim i osjetljivim poslovima. Komisija nije zasjedala mjesecima, a postavlja se pitanje i da li bi mogla išta da uradi sada jer su greške u koracima napravljene još ranije. Kao i u mnogim drugim slučajevima.

Iako se zvaničnici BiH često znaju pohvaliti da ova zemlja napreduje na putu ka EU, da redovno ispunjava svoje obaveze i da hvata korak sa zemljama regiona u mnogim stvarima, to se na terenu jednostavno ne vidi i ne osjeti.

Građani mahom vide svađe i blokade, nepostojanje dijaloga i jurenje ličnog, a ne opšteg interesa. U toj nemiloj igri već se vrtimo mjesecima i zato imamo komisije koje ne rade, ali i institucije koje nikome ne polažu račune.

Takav odnos snaga u BiH je izuzetno opasan i mora što prije da bude promijenjen ako se želi da ova i ovakva zemlja krene u bolje sutra.

Novi opšti izbori su pred vratima BiH i jasno je da će zbog toga neke važne stvari pasti u drugi plan, ali svi moraju da se probude i shvate da situacija izmiče kontroli.

Spisak gorućih problema iz dana u dan je sve duži, počevši od opštih političkih pitanja, standarda stanovništva, pa do stanja u privredi. Oslabio je vjetar u leđa koji smo imali na putu ka EU, brojni projekti su još na čekanju, a sve zbog uzavrele atmosfere na domaćem terenu.

Oni u čijim rukama je sada BiH, i oni koji pretenduju da tu obavezu dobiju nakon oktobarskih izbora, moraju svaki dan biti vođeni time da su dijalog i opšti interes ključni, jer ako njih ne bude, ponovo nam prijeti još jedan mandat haosa koji je posljednja stvar koja treba ovoj i ovakvoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana